IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се стреми към балансиран бюджет до средата на 2020 г.

В момента се обсъжда с колко трябва да се ограничат социалните бонуси и с колко да се съкратят разходите

18:40 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Японският премиер Шиндзо Абе, Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе, Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство възнамерява да определи нова цел за балансиране на бюджета до средата на 2020 г., предаде Ройтерс.

Все още не е взето окончателно решение поради несъгласия относно това колко трябва да се ограничат социалните бонуси, както и заради опасения, че съкращаването на разходите може да изкриви икономическото възстановяване на страната, обясниха източници, пожелали анонимност.

Първоначалната цел на правителството беше да постигне бюджетен излишък през фискалната 2020 г., но министър-председателят Шиндзо Абе отложи този краен срок миналата година, когато насрочи предсрочни избори с обещание за обновяване на системата за социално подпомагане за всички поколения.

Най-голямото японско бизнес лоби Кейданрен също предложи да се постигне бюджетен излишък в средата на 2020 г., като същевременно се облекчи настоящата цел за ограничаване на годишното увеличение на разходите за социални помощи до 500 млрд. йени (4,68 млрд. долара).

„Прекаленото фискално затягане би могло да се отрази на икономиката и да подкопае усилията за преодоляване на дефлацията и съживяване на икономиката“, каза Кейданрен, като призова правителството да продължи с планирано увеличение на данъка върху продажбите до 10% от сегашните 8% през октомври 2019 г. и да разгледа по-нататъшното увеличение като „водеща опция“ в бъдеще, за да гарантира финансирането на социалното осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още