IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай ще спечели търговската война?

Стратегията на администрацията на Доналд Тръмп ще навреди най-вече на американските производители и потребители

11:36 | 12.08.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ограничаването на търсенето на китайски стоки в САЩ вреди на Китай. Американският търговски внос е изчислен на около 3% от печалбата на китайските производители. Това е достатъчно голям дял, за да могат американските мита да навредят достатъчно на Китай, но определено не могат да бъдат катастрофални.

Освен това много от американския износ към Китай съдържа стойност, която е създадена в други локации, включително и Америка. Голяма част от нея, като вноса на телефони iPhone, включва дисплеи от Южна Корея, чипове от Япония и софтуер от САЩ.

С ескалирането на търговската война изглежда, че китайските ръководители задълбочават ангажимента си в световните доставки. Това е точно обратното действие на решението на администрацията на Тръмп да изолира американските производители. 

Като пример може да се даде първият рунд от налагането на мита, които Китай избегна, удряйки вноса, захранващ компаниите с чуждестранни собственици.

Това помага на китайските производители и чуждестранни инвеститори да бъдат предпазени от влиянието на търговската война.

В края на юли, Пекин направи по-лесен достъпа на чуждите инвеститори до местните банки, както и до селското стопанство и тежката индустрия. След последвалите мита Китай преразгледа намерението си да отвори по-широко своята икономика. Наскоро Tesla стана първият чуждестранен производител на автомобили, който получи разрешение от местните власти да построи голям завод за електромобили в Шанхай.

Подобни ходове изпращат ясен и силен сигнал към инвеститорите, че Китай остава обвързан с чуждестранните инвестиции и международни партньори дори и в разгара на търговската война.

За да бъде сигурна, че ще спечели, Китай продължава да субсидира своето производство, наводнявайки чуждите пазари с евтини стоки, понижавайки цените и причинявайки масово съкръщаване на работни места. Но митата, наложени от Тръмп, не успяват да се справят с това предизвикателство.

Когато настъпи и времето на следващия рунд от търговската война, американските домакинства ще трябва да се справят с по-високите цени на стоки като компютри, облекло и стотици други продукти.

Китай, а не САЩ, ще подобри своята позиция като място, където може да се построи бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 8
крас
преди 5 години
ДА НЕ МИСЛИМ АМЕРИКАНЦИТЕ И ДА НЕ РЕВЕМ НА ТЕХНИЯ ГРОБ. Нека видим нашият БЪЛГАРСКИ пазар на СТОКИ !!Освен китайски и турски други виждате ли??ЕВРОПА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВНОСИТЕЛ НА КИТАЙСКИ СТОКИ!!Не разбирам какво е лошото, че ТРЪМП е направил някакъв опит да се освобиди от тази ЗАВИСИМОСТ?!КАКВО ПРАВИ ЕВРОПА ЗА ДА СПРЕ ТАЗИ КИТАЙСКА ИНВАЗИЯ?!Нищо , Абсолютно нищо!И това ви радва?!Стига с този МАЗОХИЗЪМ. ВРЕМЕ Е И ЕВРОПА ДА НАПРАВИ НЕЩО, А НЕ ДА НАБЛЮДАВА КАК СВЕТА УГАСВА ПОМЕТЕН ОТ КИТАЙСКАТА ВЪЛНА НА СТОКИ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
Щото 80% от "американските" изделия се правят в Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
В реддит, бая хора се оплакаха от новите мита, които ще засегнат и компютърни компоненти, но някой производители решиха да пакетират в Тайван, за да избегнат митата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още