IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около преговорите за Brexit натежа върху азиатските индекси

Продължаващите преговори за нов пакет от стимули в САЩ също остават в полезрението на инвеститорите

11:13 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Азиатско-Tихоокеанските пазари приключиха борсовата сесия предимно с понижения, като инвеститорите останаха съсредоточени върху търговските преговори между Великобритания и ЕС, както и върху продължаващите дебати в САЩ за пакет от фисалкални облекчения заради коронавируса, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,39% , докато индексът Topix спадна с 0,18%. Южнокорейският Kospi успя да намали по-ранния спад от над 1%, като затвори с понижение от 0,33%.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 изтри 0,6%, като повечето сектори бяха на червено. Енергийният сектор възстанови част от загубите си, но въпреки това се търгува с 0,72% надолу, докато петролните акции се представиха колебливо.

Индексът Hang Seng на Хонконг се понижи с 0,49%. Китайските континентални пазари също се бореха да останат на зелена територия, като Shanghai comoposite остана почти без промяна, а Shenzhen component загуби 0,15% от стойността си.

„Повишените нива на риск около търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство и продължаващите преговори за нов пакет от стимули в САЩ продължиха да намаляват волатилността на пазара“, написа Рахул Харе от ANZ Research.

Тричасова среща между Великобритания и лидерите на Европейския съюз в сряда вечерта не успя да преодолее задънената улица в търговските преговори за Brexit. Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха, че до неделя трябва да се вземе твърдо решение за бъдещето на преговорите, съобщиха медиите, позовавайки се на високопоставен източник от Даунинг Стрийт.

Великобритания напусна ЕС през януари, но се съгласи да запази стандартите за търговия до края на годината. Така и двете страни имаха време да разработят нови търговски договори. Преходният период обаче трябва да приключи след три седмици, като нарастват опасенията, че споразумение може и да няма.

Британският паунд отслабна с 0,22% до 1,3666 долара в четвъртък по време на азиатските часове за търговия, докато еврото остана стабилно на ниво от 1,2081 долара.

Индексът на щатския долар се търгуваше на ниво от 91,081 пункта.

„Зелената валута може да поскъпне още повече в краткосрочен план, ако демократите и републиканците не успеят да постигнат съгласие относно размера и естеството на новия пакет за фискална помощ тази година“, коментира Ким Мънди, старши икономист и валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia.

Японската йена се търгуваше на ниво от 104,35 йени за долар, отслабвайки от по-ранното ниво около 104,18 йени за долар. Австралийският долар поскъпна с 0,19% до 0,7459 долара.

На стоковите пазар цените на петрола се повишиха. Американският лек суров петрол поскъпна с 0,55% до 45,77 долара за барел. Глобалният бенчмарк Брент прибави 0,49% към цената си до 49,10 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още