IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС се договориха да вземат твърдо решение до неделя

По време на работната си вечеря Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен са установили, че между двете страни остават много сериозни разногласия

08:02 | 10.12.20 г. 2
<p>
	<em>Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен преди вечерята си в Брюксел. Снимка: Alexandros Michailidis/Straight Out Of The Camera/Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен преди вечерята си в Брюксел. Снимка: Alexandros Michailidis/Straight Out Of The Camera/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха снощи, че до неделя трябва да вземат "твърдо решение" за бъдещето на преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит. Това съобщи високопоставен източник от Даунинг стрийт в изявление, изпратено до медиите минути след като Джонсън напусна централата на ЕК в Брюксел след среща с Фон дер Лайен, съобщиха световните агенции и БТА.

Източникът посочи, че двамата са имали "откровен разговор" по време на тричасовата работна вечеря, но са установили, че между двете страни "продължават да съществуват много сериозни разногласия".

Джонсън и Фон дер Лайен "се договориха за продължаване на дискусиите през следващите няколко дни между преговорните екипи", добави източникът, цитиран от Ройтерс.

"Премиерът не иска да остави неизпробван нито един път към възможна сделка. Премиерът и фон дер Лайен се договориха, че до неделя трябва да бъде взето твърдо решение за бъдещето на преговорите", добави той.

Малко преди срещата Джонсън предупреди Европейския съюз, че трябва да се откаже от исканията си, които според него са неприемливи, за да има търговско споразумение след Brexit за избягване на турбулентна раздяла след три седмици.

Джонсън заяви, че Брюксел иска Великобритания да се съобразява с новите закони на ЕС в бъдеще или ще бъде наказана автоматично и настоява да се откаже от суверенния си контрол върху британските риболовни води.

„Не мисля, че това са условия, които някой премиер на тази страна трябва да приеме“, каза Джонсън пред британския парламент, а думите му бяха последвани от шумно одобрение от депутатите от Консервативната партия.

Джонсън заяви, че „добра сделка“ все още може да бъде постигната, ако ЕС се откаже от исканията си, но Великобритания ще просперира със или без търговско споразумение. Той повтори тази фраза и при отпътуването си за Брюксел.

Великобритания официално напусна ЕС през януари, но оттогава е в преходен период, през който остава в единния пазар на съюза и в митническия съюз, което означава, че правилата в търговията, пътувания и бизнеса остават същите.

Този период приключва на 31 декември. Ако дотогава не бъде постигнато споразумение за защита на търговията на стойност около 1 трлн. долара на година от мита и квоти, компаниите и от двете страни ще пострадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Вчера Борката тръгна надъхан с овации в парламента. Днес се завръща с празни ръце. Добре беше едно време с Юнкер, ще изпият по няколко питиета и все ще се разберат нещо. Сега обаче трябва да се разбира със сухата германка, бивш военен, която беше сложена на този пост със задачата да милитаризира ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
melon
преди 3 години
Жалко, че Великобритания напуска ЕС, много жалко!Но, може би, ако бях англичанин, и аз щях да гласувам за напускане.Дано се разберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още