IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство предложи рекорден бюджет за 2022 година

Правителството ревизира в посока нагоре и прогнозата си за икономически растеж за следващата бюджетна година

11:02 | 24.12.21 г.
<p>
	<em>Японският прумиер Фумио Кишида в парламента. Снимка: Bloomberg</em></p>

Японският прумиер Фумио Кишида в парламента. Снимка: Bloomberg

Японското правителство одобри бюджет за 2022 година с рекордна разходна част от почти 108 трилиона йени, или над 941 млрд. долара, пише Ройтерс. Приоритет на правителството е борбата с пандемията от коронавируса, както и икономически растеж.

Бюджетната година в Япония започва през април.

Това е първият бюджет за правителството на Фумио Кишида и трябва да получи одобрението и на парламента до края на тази бюджетна година - тоест до края на март 2022 година. Преди  дни депутатите одобриха рекордни допълнителни стимули в размер на 36 трилиона йени за съживяване на японската икономика от пандемията.

Според анализатори рекордните разходи означават и разхлабване на финансовата дисциплина, като управляващите разчитат на политиката на централната банка, която почти не се намесва в опит да запази ниски разходите по кредитите.

В бюджета на Япония за следващата година са предвидени 5 трилиона йени извънредни разходи за коронавируса, както и рекордни разходи за отбрана в размер на почти 5,4 трилиона йени и 24,3 трилиона йени за обслужването на публичния дълг. Публичният дълг на страната надхвърля два пъти размера на икономиката (5 трилиона долара) и това е най-големият дял в развитите страни, пише още Ройтерс.

япония япония

Източник: Bloomberg

В плановете на Кишида е вписано постепенно подобрение на публичните финанси - през следващата година са предвидени заеми в размер на 36,9 трилиона йени, спрямо 43,6 трилиона йени през тази година. Разликата ще бъде покрита с увеличени данъчни приходи, които ще бъдат повишени за първи път от две години. Очакванията са за приходи в размер на 65,2 трилиона йени, след като хватката на коронавируса върху икономическата активност отслабва.

Правителството очаква още и икономически растеж от 3,2%, спрямо предишните очаквания от 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още