IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Япония води убедително на изборите след убийството на Абе

Либерално-демократическата партия и по-малкият ѝ коалиционен партньор са напът да спечелят между 69 и 83 места в 125-местната горна камара

17:04 | 10.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Японското консервативно коалиционно правителство е напът да увеличи мнозинството си в горната камара на парламента на изборите в неделя, два дни след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, предава Ройтерс.

Абе, който беше най-дълго управлявалият лидер в съвременната история на Япония, беше прострелян в петък по време на реч в подкрепа на местен кандидат в западния град Нара. Политическите партии в страната осъдиха убийството като атака срещу самата демокрация.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премира Фумио Кишида, в която Абе беше високопоставена фигура, и по-малкият ѝ коалиционен партньор „Комейто“ са напът да спечелят между 69 и 83 места от оспорваните 125 в горната камара на парламента, сочи екзит пол на държавната телевизия NHK.

„Бившият премиер Абе, който дойде да ме подкрепи, беше застрелян в акт на тероризъм по време на предизборната ни кампания“, каза кандидатът на ЛДП Кей Сато, който според NHK ще спечели мястото си в префектурата Нара. Абе се застъпваше за Сато, когато беше застрелян.

„Но ние продължихме кампанията си с убеждението, че не трябва да се огъваме през тероризма или да се страхуваме от него, трябва да го преодолеем“, допълни той.

Очаква се ЛДП да спечели между 59 и 69 места в горната камара на парламента, сочи екзит пол, спрямо 55-те места, които имаше преди това. Достигането до 69 места ще даде на ЛДП самостоятелно мнозинство, праг, който беше смятан за трудно постижим преди убийството на Абе.

Изборите за по-малко влиятелната горна камара на парламента обичайно са референдум за действащото правителство. Смяна на правителството не беше сред залозите, тъй като това се определя от долната камара.

Силно участие на изборите може да помогне на Кишида да заздрави управлението си, като даде на бившия банкер от Хирошима шанс да изпълни целта си за повишаване на военните разходи. Това може да му позволи също да ревизира пацифистката конституция на Япония, мечта, която така и не беше осъществена от Абе.

Екзитполовете показват, че партиите, които са за ревизиране на пацифистката коалиция, ще запазят мнозинството си от две трети в горната камара. Повечето избиратели подкрепят по-голяма военна сила, сочат обществени допитвания.

Кишида може да действа предпазливо за конституционни промени, но категоричната победа ще открие пътя за по-големи разходи за отбрана, ключово предизборно обещание на ЛДП, коментира Робърт Уард от Международния институт за стратегически изследвания.

Кишида „сега има зелена светлина за това“, допълва Уард.

По време на предизборно събитие в град югозападно от Токио с участието на Кишида имаше засилено полицейско присъствие с металдетектор на входа, необичайна мярка за сигурност в Япония.

Полицията в Нара съобщи, че е иззела мотоциклет и кола на предполагаемия убиец Тецуа Ямагами.

41-годишният безработен уведомил полицията, че планирал нападението от месеца, като обвинявал бившия премиер във връзки с религиозна секта, която според него е отговорна за финансовото разоряване на майка му, съобщават японски медии.

Той разказал още, че пристигнал на гара близо до местопрестъплението повече от един час преди нападението и прекарал време, като посетил търговски комплекси, съобщава полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още