IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е готов да възобнови ядрените преговори

Преговорите за възобновяване на споразумението между ислямската република и шестте страни са в застой от март насам

16:12 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният ядрен преговарящ на Иран Али Багери.<em> Снимка: ЕРА</em></p>

Главният ядрен преговарящ на Иран Али Багери. Снимка: ЕРА

Иран изрази готовност за възобновяване на ядрените преговори.

„През последните няколко дни получихме важни послания (...) Наистина има възможност за нови преговори съвсем скоро", заяви в понеделник (1 август) в Техеран говорителят на външното министерство Насер Канаани. Иран определено желае да сложи край на ядрения спор и да постигне всеобхватно споразумение, каза той, без да съобщи кога и къде ще се проведат новите преговори.

А в Twitter главният ядрен преговарящ на страната Али Багери добави: „Готови сме да доведем преговорите до край в кратък срок“, предава DPA.

Преговорите за възобновяване на споразумението от 2015 г. между Иран и шестте страни - Китай, Германия, Франция, Великобритания, Русия и САЩ - са в застой от март насам. Спорните въпроси включват отмяната на санкциите на САЩ срещу Иран и статута на Иранската революционна гвардия (IRGC). В САЩ Революционната гвардия, която се счита за национална въоръжена сила в Иран, от години е в списъка на терористичните организации.

Ако преговорите се провалят, Иран обмисля също така да преразгледа сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Иранската ядрена агенция е запечатала камерите за наблюдение на МААЕ в страната и не желае да ги деблокира, докато не бъде постигнато споразумение по ядрения спор. Иран също така повиши нивото на обогатяване на урана си от разрешените от ядреното споразумение 3,6% на 60%. Техеран дори твърди, че е възможно да се постигнат и 90 процента обогатяване, което технически би позволило и създаването на ядрена бомба.

Според президента Джо Байдън САЩ искат да попречат на Иран да се сдобие именно с ядрено оръжие. Администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън се стреми да се върне към споразумението, заявявайки, че това би бил най-добрият път с ислямската република.

Преговорите започнаха през април миналата година, но през март 2022 г. бяха прекратени поради разногласия между Техеран и Вашингтон, особено по отношение на искането на Иран Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде изваден от американския списък на терористите. Ядрената сделка, постигната с шестте големи сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ - предостави на Иран облекчение от санкциите в замяна на гаранции, че няма да може да разработи атомно оръжие.

Иран винаги е отричал, че иска да разполага с ядрен арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още