IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са ликвидирали лидера на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири

Счита се, че като дясна ръка на Бин Ладен Ал Зауахири е бил „мозъкът“ зад атаките на 11-и септември

07:24 | 02.08.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка/AL YOUM ELSABAA NEWSPAPER</em></p>

Снимка/AL YOUM ELSABAA NEWSPAPER

Американска ракета, изстреляна от безпилотен самолет в Афганистан, е убила лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири - един от основателите на джихадисткото движение и един от основните стратези на международната кампания на терор, която завърши с атентатите срещу САЩ на 11 септември. За атаката съобщи в понеделник Белият дом.

Ударът на САЩ е бил насочен към скривалище в жилищен район в централната част на Кабул в неделя сутринта, като това бе първата известна антитерористична операция в страната, откакто американските сили се изтеглиха миналата година. Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че талибаните са знаели, че Ал Зауахири се укрива в Кабул - най-ясната проява на продължаващия съюз между „Ал Кайда“ и групировката, която сега управлява Афганистан.

В понеделник, говорейки от балкона на Белия дом, Байдън обяви удара, описвайки ал Зауахири като лидер на терористите, който в продължение на десетилетия „е бил мозъкът зад атаките срещу американците". Сред тези нападения са атаката срещу американския кораб „Коул" през 2000 г., при която загинаха 17 моряци и десетки други бяха ранени, и бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., при които загинаха 224 души, а над 4500 бяха ранени.

71-годишният Ал Зауахири е египетски гражданин и дългогодишен заместник на основателя на Ал Кайда Осама бин Ладен. В навечерието на 11 септември 2001 г. Зауахири е най-важният съветник на Бин Ладен, който ръководи операцията, при която похитители разбиваха самолети в Световния търговски център, Пентагона и поле в Пенсилвания, убивайки близо 3000 души. Той също така играе важна роля в определянето на начина, по който терористичната група използва атаките от 2001 г., за да печели членове, често чрез пропагандни писма и видеоклипове.

„Независимо колко време ще отнеме, независимо къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", заяви Байдън в понеделник вечерта в Белия дом.

По време на осемминутното си обръщение президентът на САЩ заяви, че е одобрил „внимателно планираната" операция преди седмица, „след като е бил уведомен, че условията са оптимални". „Съединените щати не са търсили тази война срещу тероризма. Тя дойде при нас и ние отговорихме на нея със същите принципи и решителност, които са ни формирали от поколение на поколение", каза Байдън.

САЩ се изтеглиха набързо от Афганистан преди година, когато талибаните победиха и навлязоха в Кабул. Тринадесет американски военнослужещи и десетки афганистанци бяха убити при терористичен атентат в хода на изтеглянето.

Но Байдън заяви, че ударът в Кабул е показал, че САЩ остават сила, с която трябва да се съобразяват в региона, и няма да позволят Афганистан отново да се превърне в "убежище" за терористите. Той заяви, че убийството потвърждава и настояването му преди изтеглянето, че САЩ могат да достигнат до враговете си в страната дори без военно присъствие в границите ѝ.

„Когато преди почти година прекратих военната ни мисия в Афганистан, взех решение, че след 20 години война Съединените щати вече не се нуждаят от хиляди свои на място в Афганистан, за да защитават Америка от терористите, които искат да ни навредят", каза той.

Според високопоставен служител на администрацията ударът с дрон е бил планиран от седмици и е включвал мащабен модел на къщата на Зауахири в Кабул, който е бил изложен в ситуационната зала на Белия дом. Байдън е проучил модела и е разпитал служители на разузнаването за различни фактори, които биха могли да повлияят на удара и да сведат до минимум цивилните жертви, включително конструкцията на сградата и метеорологичните условия, казва служителят пред Bloomberg, добавяйки, че Зауахири е бил убит, когато е излязъл на балкона.

Байдън заяви, че „никой от членовете на семейството му не е пострадал и няма жертви сред цивилното население".

71-годишният Зауахири е роден в изтъкнато египетско семейство, включващо професори и посланик, и е станал хирург.

От ранна възраст той порицава светското правителство на Египет, което смята за вероотстъпническо. Заедно с шепа приятели основава джихадистка клетка още докато е в гимназията. Целта им била да свалят египетския лидер Гамал Абдел Насър, когото смятали за твърде западен, и да установят теокрация, твърди Фауаз Гергес, автор на книгата "Далечният враг: защо джихадът стана глобален".

В крайна сметка Зауахири основава „Египетски ислямски джихад", който през 1998 г. се слива с „Ал Кайда".

Американските прокурори го обвиняват в участие в терористичните атентати през 1998 г. срещу американските посолства в Танзания и Кения. Поема ръководството на „Ал Кайда" през 2011 г., малко след като американските сили убиват в Пакистан Осама бин Ладен, един от основателите на групировката.

Той пое отговорност и за бомбения атентат в лондонската транспортна мрежа през 2005 г., при който загинаха 52 души.

Държавният департамент беше предложил награда от 25 млн. долара за информация, която да доведе до залавянето на Зауахири. На брифинг за репортерите представителите на администрацията разкриха малко подробности за това как е бил локализиран домът на Зауахири в Кабул, като заявиха, че са разчитали на множество разузнавателни източници и методи и че в града не е имало американски служители на място.
Байдън по време на брифинга на тераса в Белия дом.

Правителството на талибаните не е било уведомено предварително за удара, казаха те. Длъжностните лица са помолили да не бъдат идентифицирани като условие за участие в брифинга.

Сенатор Марко Рубио от Флорида, водещ републиканец в сенатската комисия по разузнаването, заяви пред репортери, че законодателите са били информирани за американската антитерористична операция. Той приветства военните и разузнавателната общност в изявление, в което не спомена Байдън.

Източници от Белия дом отказаха да съобщят къде е бил базиран дронът, атакувал къщата на Зауахири, позовавайки се на съображения за оперативна сигурност.

Ударът позволява на администрацията на Байдън да потвърди спорното си обещание, че САЩ ще продължат да нанасят удари по терористични цели дори след изтеглянето на американските войски от Афганистан.

„На тези по света, които продължават да се опитват да навредят на Съединените щати, чуйте ме сега: Ние винаги ще останем бдителни и ще действаме", заяви Байдън. „Винаги ще правим необходимото, за да гарантираме безопасността и сигурността на американците у дома и по света“.

В понеделник, преди изказването на Байдън, говорител на лидерите на афганистанските талибани съобщи в Twitter, че американската атака е поразила къща в квартал Шерпур в Кабул.

„Службите за сигурност и разузнаване на Ислямска държава разследваха инцидента и установиха, че атаката е извършена от американски безпилотни самолети", каза говорителя Забихула Муджахид. Той не предостави информация за жертвите, но осъди нападението като "явно нарушение на международните принципи".

В изявление на държавния секретар Антъни Блинкен късно вечерта в понеделник се казва, че талибаните са нарушили „многократните уверения пред света, че няма да позволят афганистанската територия да бъде използвана от терористи, за да застрашават сигурността на други държави. Те също така предадоха афганистанския народ и собственото си заявено желание за признаване от международната общност и нормализиране на отношенията с нея". 

За първи път президентът е бил информиран за плановете за удар на 1 юли в Ситуационната зала на Белия дом от съветници, сред които директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс и Кристин Абизайд, директор на Националния контратерористичен център на САЩ.

Байдън е взел решението да нареди удара на среща с висши съветници на 25 юли, на която всички участници препоръчаха да се пристъпи към атака, казва източник на WSJ.

Служителят заяви, че от няколко години разузнавателните служби на САЩ са знаели за мрежа от лица, които са подкрепяли лидера на “Ал Кайда”.

Разузнавателните служби са проследили няколко членове на семейството на Зауахири, включително съпругата и децата му, когато са се преместили в Кабул. След това САЩ са получили потвърждение, че самият Зауахири е в Кабул.

В началото на април с тези данни са запознати заместник-съветникът по националната сигурност Джонатан Финер и съветникът по националната сигурност на Белия дом Елизабет Шерууд-Рандъл, а по-късно и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и президентът, каза служителят.

Както и при атаката през 2011 г., при която беше убит Осама бин Ладен, американските шпионски служби построиха копие на къщата, в която е отседнал Зауахири, и я показали на срещите с Байдън и неговите помощници. Специалистите са използвали макета, за да потвърдят, че Зауахири може да бъде убит при ракетен удар, без да се срути цялата постройка и да загинат цивилни, включително членове на семейството му.

Според служител на администрацията след удара членовете на талибаните Хакани са се опитали да прикрият факта, че Зауахири се е укрил там, като са преместили семейството на Зауахири на друго място. „Укритието, използвано от Зауахири, сега е празно", казва източникът.

Съгласно условията на споразумението, подписано с администрацията на Доналд Тръмп през февруари 2020 г., талибаните обещаха да не допускат Афганистан да бъде използван като убежище за „Ал Кайда“ и други терористични групировки, които да планират нападения срещу САЩ и техните съюзници.

Но талибаните не поеха изричен ангажимент да продължат операциите, насочени срещу групировката, или да прекъснат връзките си с нея.

Оттогава насам ООН съобщава, че талибаните и "Ал Кайда" продължават да са тясно свързани.

В доклада си от юли ООН заяви, че „Ал Кайда“ изглежда се радва на по-спокоен период през 2022 г. и че лидерът Зауахири е предоставял редовни видеосъобщения, предоставящи почти актуални доказателства за живота. Според доклада това съвпада с превземането на властта от талибаните в Афганистан.

След рухването на подкрепяното от САЩ афганистанско правителство преди година служители на американското разузнаване прецениха, че ще минат една-две години, преди "Ал Кайда" да се възстанови достатъчно, за да представлява потенциална заплаха за САЩ.

През последните месеци обаче американските служители заявиха, че не виждат почти никакви признаци, че групировката, унищожена от годините на американските въздушни удари и атаки, представлява непосредствена заплаха.


„Фактът, че е бил убит в Кабул, е пряко доказателство, че е бил там с подкрепата на талибаните. Той не се е крил в планините на Северен Афганистан", казва Бил Роджио, старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрацията. „Той е бил в сърцето на Кабул“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 година
Това чудо се появи след скандала с афганистанската сватба и големия брой косвени жертви като думнаха поредната *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Бре , тва с ножовете много яко ... :))) ... ей са за първи път чета ... Хамериканците буквално ги колят на място по избор ... Сателити с оптична разделителна способност от 10см , гледат всичко от 400км височина , целеуказват и ги правят на пържоли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Не са им стигнали парите за 108 метрови, нали? Виж санкциите как ги карат да се свиват! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 година
Не знам , но с тия 8 метрови маси - голем страх прозира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
Не знам , но с тия 8 метрови маси - голем страх прозира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Техния дядка викаш, затва не го пускат на балкона? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Не се шашкай . Само предупреждение към 70 годишни дядковци самовлюбени в себе си . Да внимават с пушенето по балконите , че не е полезно за здравето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Саш ликвидираха поредния очилат дядо с ***, пушещ на балкона. Големи са ей - грешка нямат. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 1 година
https://***.militarytimes.com/2020/06/20/photos-show-devastation-unleashed-on-terror-leaders-by-sword-carrying-ninja-bomb/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Katana Hellfire R9x
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още