IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкрайният поток от пари към Пентагона започва да пресъхва

Министърът на отбраната на САЩ обяви план за съкращаване на разходите и бюрокрацията във ведомството

11:55 | 10.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Безкрайният поток от пари към Пентагона започва да пресъхва

Военният министър на САЩ Робърт Гейтс обяви план за съкращаване на разходи и администрация във ведомството му. По неговите думи „ерата на безкрайните пари“ към Пентагона трябва да свърши и разходите да започнат да намаляват, съобщава Financial Times.

Гейтс обяви свиване на разходите за външни изпълнителни с близо 30 на сто, съкращение на военното разузнаване, както и на собствения си кабинет. Освен това той предлага премахване на военното командване и понижение на ранга на генерали и адмирали от корпусите извън САЩ.

Тези съкращения биха довели до освобождаването на хиляди военнослужещи, но за да станат факт, те трябва да бъдат одобрени от Конгреса.

„Културата на харчене на безкрайно много пари, които сега спират, трябва да бъде заменена от култура на спестяване и ограничения“, посочва Гейтс.

„Най-големият ми страх обаче е това, че в условията на тежки икономически времена хората гледат на бюджета на армията като на начин за решаване на националния проблем с бюджетния дефицит“, заяви вчера министърът.

Сред планираните мерки е разпускане на военното командване, в което са заети 2800 души. 3000 външни контрагенти също ще бъдат освободени, което ще доведе до икономия от 240 млн. долара годишно. Други 340 млн. долара ще се съкратят от премахването на Business Transformation Agency.

Намеренията са през следващите три години да има съкращение на 10 процента от годишните разходи за външни услуги, които формират 39% от общия разход за работна сила. В тази сметка не влизат контракторите, свързани с мисиите в Ирак и Афганистан.

През последните десетина години бюджетът на военното министерство е бил увеличен почти двойно до 549 млрд. долара, планирани за следващата година. Ако към сметката се прибавят мисиите в Ирак и Афганистан, то тя надхвърля 700 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Най-големият ми страх обаче е това, че в условията на тежки икономически времена хората гледат на бюджета на армията като на начин за решаване на националния проблем с бюджетния дефицит, заяви вчера министърът.----------------------------И са напълно прави да гледат по този начин на военния бюджет. ...Да е жив и здрав и да пребъде во веки Председателят на Корейската Комунистическа Партия (или както там се казва в Северна Корея), че ако не е той и "страховитата" и "заплашителна" военна машина на Северна Корея американските военни съвсем ще го закъсат откъм аргументация за съществуването си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още