IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG върна 4 млрд. долара на щатското правителство

Застрахователната компания все още дължи около 21 млрд. долара на американските данъкоплатци

10:33 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
AIG върна 4 млрд. долара на щатското правителство

Американската застрахователна компания AIG обяви, че е платила близо 4 млрд. долара от заема, който й бе отпуснат преди близо две години от щатското правителство, предаде MarketWatch.

Това се е случило, след като подразделението на AIG за отпускане на лизинг за покупка на самолети International Lease Finance Corp. (ILFC) е успяло да продаде успешно емисия дългови ценни книжа за 4,4 млрд. долара.

С част от привлечените средства застрахователят е погасил 3,95 млрд. долара от кредитната линия към регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк.

Това е най-голямата единична вноска, която застрахователната компания е правила досега по своя заем. Тя ще намали сумата, която AIG дължи на държавата, до малко над 15 млрд. долара, което не включва натрупаните лихви и комисиони. Заедно с тях дължимата сума възлиза на около 21 млрд. долара.

Заради изплащането на вноската щатското правителство може да намали с 3,6 млрд. долара до около 10 млрд. долара размера на кредитната линия на AIG, като знак на доверие към финансовото състояние на AIG занапред. Това са заявили пред Bloomberg източници от компанията, пожелали анонимност.

Акциите на AIG поевтиняват с 0,7% до 34,81 долара в електронната търговия на Нюйоркската фондова борса преди началото на днешната редовна сесия.

Американското правителство спаси AIG от фалит в края на 2008 г., като й предостави достъп до кредитна линия за 182,3 млрд. долара. Застрахователната компания използва част от сумата, за да отпусне пари на ILFC, която изпадна в затруднено финансово положение заради кредитната криза през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още