IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар отпразнува края на рецесията

За доброто представяне на индексите помогна и поредната подготвяна голяма сделка, сочеща за възвръщане на доверието

23:04 | 20.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Американският пазар отпразнува края на рецесията

Американските индекси, които започнаха търговията с повишения, ускориха ръста си по време на сесията и приключиха със значителни печалби. 

Повод за оптимизма стана изявлението от страна на Национална служба за икономически изследвания, според която, макар и икономическата ситуация все още да не е твърде стабилна, то поне е ясно, че рецесията в САЩ е приключила през юни 2009 г.

В същото време обявяваните напоследък сделки за сливания и придобивания продължават да вдъхват надежда на пазарните участници за това, че условията за бизнес се подобряват, а доверието се възвръща. 

След обявените намерения на IBM да купи софтуерната компания Netezza Corp за 1,7 млрд. долара акциите на последната скочиха с близо 15%, а книжата на IBM затвориха с покачване от 1,26 на сто. 

Индексът на най-големите и най-често търгувани американски компании Dow Jones Industrial Average затвори с растеж от 1,37% до 10 753 пункта, широкият S&P 500 спечели 1,5% до 1142,65 пункта, а Nasdaq Composite добави 1,7 на сто до 2355,83 пункта. 

Фючърсите на суровия петрол добавиха 1,6% към стойността си на New York Mercantile Exchange, с което прекъснаха серията си от четири поредни понижения. Цената на суровината с доставка през октомври достигна 74,86 долара за барел. По-активно търгуваният контракт с доставка през ноември се покачи до 76,19 долара за барел.

Цената на природния газ обаче падна с цели 5% до 3,82 долара за милион британски термални единици. Това е най-голямото дневно понижение за суровината от 29 април, когато отстъплението беше с 8,5 на сто.

Цената на златото, която обикновено се движи обратно на настроенията на капиталовите пазари, постигна нов рекорд в понеделник. По време на търговията беше постигнат връх от 1285,20 долара за тройунция с доставка през декември, като цената на затваряне в Ню Йорк се оказа малко по-ниска – 1279 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
lashov
преди 13 години
може би тук - невиждани след 1488 г., когато е $1500 - имаш предвид 1500 македонски динара, защото долара е създаден няколко века след това!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
stivygo
преди 13 години
Направо уникално! Подобни коментари за края на кризата помогнаха 2008 г. и големите банкери в САЩ и Европа да се заблудят и фалитите "заваляха" един след друг. Имам само един въпрос: Кой тогава купува злато и цената скача до невиждани върхове (невиждани след 1488 г., когато е $1500)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още