IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Пенсиониращите се „бейби бумъри“ може да задържат индексите с десетилетия

През последните 50 години стойността на щатските индекси е била пряко свързана с демографските тенденции

22:02 | 22.08.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Фед: Пенсиониращите се „бейби бумъри“ може да задържат индексите с десетилетия

Застаряващите представители на поколението на „бейби бумърите“ в САЩ може да задържат ниските стойности на щатските индекси през следващите две десетилетия, тъй като те масово разпродават инвестициите си, за да финансират пенсионирането си, се посочва в доклад на Федералния резерв (Фед) в Сан Франциско, съобщава Bloomberg.

„През последните 50 години стойността на щатските индекси е била пряко свързана с демографските тенденции“, посочват Дзиен Лу и Марк Шпигел в публикуван от банката доклад. „В контекста на предстоящото през следващите 20 г. пенсиониране на бейби бумърите, тази корелация не вещае нищо добро за стойността на акциите“.

Между 1981 г. и 2000 г. съотношението между цената и доходността на щатските акции се утрои, тъй като американците родени между 1946 г. и 1964 г. достигнаха върховата точка в кариерите си, се посочва в доклада. Търсенето на щатски акции от международни инвеститори може да облекчи тази тенденция. Подкрепата обаче, няма да е значителна.

„Чуждестранното търсене на щатски облигации няма да е достатъчно, за да неутрализира спада причинен от разпродажбите при пенсионирането на американци“, коментират анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 0
angel04
преди 12 години
В Америка май няма държавна пенсионна система, има частни. Докато тези хорица работят, внасят в пенсионните фондове, а те инвестират парите им в облигации, акции и т.н. Когато се пенсионират, вече няма да внасят, а ще искат всеки месец да получават пари, с които да живеят. Фондовете вместо да купуват активи, трябва да продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Аз от макроикономика много много не разбирам, не съм го учил, мога само да си въртя дребния бизнес с помощта на бакалски сметки, затова моля, обяснете на невежата: Защо всички толкова се боят от тези бейби бумъри? Нали когато се пенсионират, ще освободят работни места, безработицата ще намалее, работната сила ще се подмлади - това не е ли по-добре за икономиката? Държавните фондове ще плащат повече пенсии, но по-малко обезщетения на безработни - от единия джоб в другия, каква е разликата?Другото което не разбирам е, защо всички толкова са обсебени от постигането на голям икономически ръст, дали само защото цифрата ще изглежда добре черно на бяло в рейтинговите агенции и в отчетите на правителството? Повечето държави имат сериозни демографски проблеми, активното население намалява, тъй че откъде ще се вземе този ръст? От нови потребителски кредити? Това ли е най-добрия начин за постигане на стабилност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
ekonomania
преди 12 години
Демографския проблем в света съществува още от 60-те години на миналия век , но той е само един от факторите който влияе на световната икономика , съществуват още суровинния , енергийния ,проблемът с недостига на чиста вода и редица други,които действат комплексно и тласкат правителствата на водещите световни държави , зад които стоят глобални финансови интереси ,към опити за преразпределение на всички тези ресурси и концентрация в ръцете на богатите с всякакъв вид средства - водещ е принципа : "Целта оправдава средствата" !!! А четвъртата власт е впрегната в тотална манипулация на останалите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Тия от Федът са прочели боб Кийосаки.... ама твърде късно !!! Човекът предвиди всичко това преди много години, дори и посочи кога ще се случи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
bate Goiko
преди 12 години
Няма логика в такова нещо. По-скоро когато вземат парите за пенсионирането американците инвестират и то основно в акции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Balthazar
преди 12 години
Започва се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още