IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет банки искат да купят рискови активи на AIG

Интерес към ипотечните облигации са заявили Credit Suisse, Barclays Capital, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Royal Bank of Scotland

15:47 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на A.I.G. в Ню Йорк. <em>Снимка: digitizedchaos, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Сградата на A.I.G. в Ню Йорк. Снимка: digitizedchaos, лиценз: CreativeCommons

Тази седмица ще се проведе поредният аукцион за продажба на ипотечни облигации, които преди кризата са били собственост на American International Group, съобщава New York Times.

След началото на кризата през 2008 г. Федералният резерв (Фед) в Ню Йорк пое контрола над активите на изпадналата в несъстоятелност A.I.G.

Сега тези активи се предлагат на търг и сред заявилите участие са Credit Suisse, Barclays Capital, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Royal Bank of Scotland, разкриват пожелали анонимност източници на NYT.

Офертите ще бъдат приети в сряда, като победителят се очаква да бъде обявен в петък. Аукционът ще бъде проведен от BlackRock Solutions, които са отказали коментар за предстоящия търг.

От началото на 2012 г. това е втората значима продажба на активи от специалния инвестиционен инструмент на Фед - Maiden Lane II, в който са абсорбирани ипотечни облигации на A.I.G., след като през 2008 г. американският застраховател трябваше да бъде спасен.

Миналия месец Credit Suisse спечели аукцион за облигации за около 7 млрд. долара от същия инвестиционен инструмент. В последствие швейцарската банка препродаде придобитите активите на клиенти, включително хедж фондове и други банки.

Успехът на първия аукцион и провеждането на втория е знак, че пазарът на ипотечни облигации – първопричината за финансовата криза – е в по-добро състояние отколкото през 2011 г.

През юни Фед се опита да предложи активи от Maiden Lane II, но се наложи да спре продажбата, тъй като предизвика паника на облигационния пазар.

Облигациите, предлагани на този аукцион имат нетна стойност от приблизително 6 млрд. долара – около половината от оставащите в Maiden Lane II активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още