IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското финансово министерство планира трета продажба на акции от AIG

Министерството пласирa книжа на застрахователя за 6 млрд. долара през март и за 5,8 млрд. миналия май

16:04 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американското финансово министерство планира трета продажба на акции от AIG

Американското финансово министерство обяви в петък, че планира трета продажба на обикновени акции на American International Group (AIG), които придоби като част от спасителната подкрепа за застрахователя в разгара на финансовата криза през 2008 г.

Министерството тепърва трябва да определи обемa и цената на предлаганите акции, съобщава Ройтерс. Книжа на AIG за 6 млрд. долара бяха пласирaни през март и за 5,8 млрд. миналия май.

От AIG са заявили, че възнамеряват да закупят акции от предлагането за до 2 млрд. долара, съобщава Министерството на финансите. По време на продажбите през март компанията е закупила свои акции за около 3 млрд. долара.

Финансовото министерство и Фдералният резерв предоставиха на застрахователя финансова помощ в размер на 182 млрд. долара, след като компанията не бе в състояние да обслужва задълженията си, когато жилищният пазар се срина. Властите запазиха приблизително 44 млрд. от тази си инвестиция. Спасяването бе най-голямото в корпоративната история.

За посредници при пордажбата на акциите на AIG са били наети Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan и Morgan Stanley.

От щатското финансово министерство обявиха миналата седмица, че очакват много от кризисните финансови програми, които ведомството и други банкови регулатори осъществиха, да приключат с печалба за данъкоплатците.

American International Group продава активи и „премахва волатилността от акциите“, така че ще може да върне на американското правителство „най-малко 10 млрд. долара печалба“, когато то пожелае да продаде акциите си в компанията, заяви тази седмица главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмоше.

Изявлението му дойде, след като AIG обяви печалба за първото тримесечие от 1,65 долара на акция, надхвърляйки далеч средната прогноза на анализаторите за 1,12 долара на акция. Приходите обаче са 8,69 млрд. долара при очаквани от експертите 8,96 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още