IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби ли доверие Бъфет в местните дългове?

Компанията му Berkshire Hathaway е закрила контракти за 8,25 млрд. долара, по които осигурява застраховка срещу неплащане по общински облигации в САЩ

21:35 | 21.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Загуби ли доверие Бъфет в местните дългове?

Неотдавнашно решение на компанията на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, да закрие голяма застраховка по отношение на пазара на общински облигации в САЩ, задълбочи въпросите на инвеститорите относно риска на дълговите книжа, издадени от местните власти, пише Wall Street Journal.

Наскоро Berkshire е прекратила контракт на стойност 8,25 млрд. долара, по който компанията е продавач на суопове за защита от фалит на общински облигации, става ясно от тримесечно уведомление до регулаторите.

В същото време Berkshire продължава да държи други подобни контракти за около 8 млрд. долара, които не могат да бъдат прекратени преди падежа на облигациите, върху които са издадени (между 2019 и 2054 г.) Компанията е получила премии за осигуряването на тази финансова защита.

Прекратените контракти са били закупени през 2007 г. от Lehman Brothers (година преди фалита й) и изискват компанията на Бъфет да плати обезщетение на купувачите на застраховките, в случай на неплащане по общинските облигации, е заявил запознат източник.

Не е ясно дали закриването на позицията е донесло печалба или загуба на Berkshire, като Уорън Бъфет е отказал коментар.

Инвеститори тълкуват решението на един от най-прозорливите инвеститори в света като знак, че той е изгубил доверие в общинските финанси на страната си.

Макар че случаите на неплатежоспособност остават редки, според анализатори последните случаи на банкрут повдигат въпроси пред инвеститорите.

Moody's предупреди миналата седмица, че „рискът на общинските облигации в Калифорния се повишава” поради големите бюджетни дефицити на много градове, а доклад на Fitch предвижда „продължаващо напрежение за много местни управи”.

"Много от местните ръководители изглежда са готови да жертват държателите на облигации в полза на данъкоплатците, а не обратното, както обикновено е било”, коментира Бил Брандт, главен изпълнителен директор на Development Specialists.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Много от местните ръководители изглежда са готови да жертват държателите на облигации в полза на данъкоплатците, а не обратното, както обикновено е било--------------------И правилно! Който дава заем на държава или община трябва да бъде наказан (порязан). От много десетилетия насам е известно, че държавите и общините са лоши стопани и следователно който им е давал пари трябва да си носи последствията. Стига толкова социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още