IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоктън, Калифорния ще обяви фалит до края на седмицата

Малките градчета в южната част на американския щат се борят да не последват съдбата му

09:52 | 28.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Стоктън, Калифорния ще обяви фалит до края на седмицата

Американският град Стоктън ще подаде в съда молба за защита от банкрут до края на тази седмица, предаде Ройтерс.

Населеното място е най-новата жертва на имотния балон в Щатите, след като преди десетилетие започна да привлича работници от Сан Франциско заради по-достъпните жилища.

След като управата на Стоктън не успя да сключи сделка със синдикатите за общинските работници и другите кредитори, градският съвет прие новия си бюджет. Според него общината ще поиска обявяване в несъстоятелност по глава 9 от американското законодателство.

Това означава, че в продължение на поне една година местните власти няма да покриват здравните осигуровки на пенсионерите, че ще се правят бюджетни съкращения, както и ще се спрат плащанията по дълга на общината.

Последното не дава добри перспективи за заетост на служителите в публичния сектор, отбелязва агенцията. На служителите в местната община на възраст 50-55 години ще се даде възможност за ранно пенсиониране, за да не бъдат принудително съкратени. Това обаче ги обрича на мизерни месечни доходи и липса на адекватно здравно обслужване.

От октомври 2007 г., когато безработицата в града за последно беше под 10%, безработните са набъбнали с над 10 хил. души, а заетите непрекъснато намаляват. През май нивото на безработицата в Стоктън достигна 17,5 на сто.

Градската управа никога не е отделяла пари за здравеопазването на пенсионерите, затова не успя да намери буфери след резкия скок на разходите, а през 90-те години на миналия век градът значително разшири своите щедри обезщетения за здравно обслужване на пенсионерите. Така днес местните власти се изправят пред предизвикателството да обслужват медицинска програма за пенсионери на стойност 417 млн. долара.

Въпреки че се посяга на медицинските разходи за пенсионерите, Стоктън не смята да предоговаря пенсионните планове като цяло заради страха от сблъсък със синдикатите и общественото недоволство, въпреки че някои от бонусите са доста “сладки” за бивши общински служители. Някои от пенсиите достигат дори до 100 хил. долара годишно.

В други градове в Южна Калифорния местните власти внимателно следят събитията в Стоктън и работят усилено, за да избегнат такъв сценарий, пише Los Angelis Times.

Общините в региона масово преразглеждат пенсионните планове на новите пенсионери от публичния сектор, търсят възможности за налагането на нови данъци и такси, за да увеличат приходите си, както и работят с неправителствени организации за съвместното управление на обществените ресурси и съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Не е необходимо да излезе от САЩ за да стане това.Доколкото ми е известно подобни сценарии с различни райони са се случвали 2-3 пъти в историята на САЩ. Издавали са някакъв местен заместител на долара за известно време.За мен е по-добре да премахнат някои привилегии на стойност над 2 пъти средностатистически нормалното за САЩ и след 5-7 години трябва да могат да си оправят всички бъркотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tenero
преди 11 години
Калифорния трябва да излезе от Щатите и да въведе своя валута, само това е спасението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още