IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на спестяващите

Нарушаването на баланса между спестявания и инвестиции в национален и регионален мащаб може да рефлектира във всяка точка на земното кълбо

09:52 | 07.03.13 г. 45
Дилемата на спестяващите

Повечето международни финансови кризи, които са възникнали през последните 200 години, бяха резултат от деформации, породени от прехвърляне на капитал от държави с високо ниво на спестявания към такива с малки спестявания, пише Майкъл Пети в анализ за Project Syndicate.

Настоящата европейска криза е поредният подобен случай, смята Пети. За около едно десетилетие капиталът от страни с големи спестявания като Германия се изля в държави с ниско ниво като Испания. Последвалото нарастване на дълга създаде допълнителен натиск и сега икономиката на Европа е принудена да търси нов баланс.

Ако търсенето на ново равновесие се случваше само в Испания и останалите държави с ниски спестявания, резултатът, както предупреди преди 80 години Джон Мейнард Кейнс, трябва да бъде много по-висока безработица.

Дали високата безработица ще остане ограничена до страни като Испания или евентуално ще се прехвърли към тези като Германия зависи от това дали първите ще запазят еврото.

Макар че относителното състояние на спестяванията в Германия и Испания изглежда потвърждава културни стереотипи, нивото на националните спестявания има малко общо с културните тенденции. Всъщност те до голяма степен отразяват външните и вътрешните политики, които определят нивата на потребление на домакинствата.

Разбира се, общото ниво на потребление в страната е обратната страна на монетата при нивото на спестяванията.

Без демографската картина, която се променя бавно, има 3 фактора, които до голяма степен обясняват разликите в нивата на потребление в отделните държави.

Първата и най-важна е делът на националния доход, който домакинствата задържат за себе си. В държави като САЩ, където домакинствата задържат голям дял от това, което произвеждат, нивата на потребление са относително високи спрямо брутния вътрешен продукт. В страни като Китай и Германия обаче, където компаниите и правителството задържат непропорционално висок дял, нивата на потребление на домакинствата са може би съответно по-ниски.

Вторият фактор е неравенството в доходите. Докато хората забогатяват, потреблението им нараства по-бавно от тяхното състояние. И като се увеличава неравенството, нивата на потребление по принцип намаляват, а нивата на спестявания по принцип нарастват.

На последно място е желанието на домакинствата да заемат средства, за да увеличат потреблението, като то обикновено е обусловено от усещането за тенденциите в благосъстоянието им. Тъй като стойността на акциите, облигациите и недвижимите имоти в Испания нарасна силно в годините преди 2008 г., испанците се възползваха от нарастващото си състояние, за да заемат средства и да увеличат потреблението.

Но това не е цялата история. Нивата на потребление могат да бъдат обусловени и от външните политики, които засягат тези 3 фактора.

Например споразумението в края на 90-те години на ХХ век между германското правителство, компаниите и профсъюзите, което имаше за цел да създаде вътрешна заетост чрез задържане на дела на заплащането като процент от БВП,  увеличило автоматично нивото на спестявания в страната. Големият търговски дефицит на Германия в последното десетилетие на миналия век впоследствие се превърна в огромен излишък, който бе уравновесен със съответните дефицити в държави като Испания.

Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А за ентропията е ясно - тя може да бъде намалявана и намалена локално (и така ние да съществуваме, да четем и да се развиваме), но за сметка на засилването й в по-широк план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Струва ми се, че преувеличаваш способността (ни) за оценка. Как оценяваш дали нещо е добро или не е? Най-вече - в какъв времеви диапазон? Едно нещо може да изглежда добро в рамките на по-ограничено време, но в дългосрочен план да се окаже лошо. В още по-дългосрочен пък може да се окаже пак добро. Така и със "сътвореното" от хората с костюмите - в рамките на няколко години, това, което правят им е изглеждало добре. В рамките на няколко десетилетия вече е зле. В рамките на няколко столетия може да се окаже пак добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Не човек, въпреки че ти доказах 2 неща, ти пак ми цвъкна твой подменен извод! По принцип, няма как даден орган да се саморазвива в една система самодоволно /качествено/ и въпреки не ненужната си, а направо вредна функция, да твърдиш, че видиш ли, не можел да се организира добре или не му стигал капацитета за функцията му... за мен РЕЗУЛТАТА е единствения критерии за качеството и функцията на даден орган/система. Ако беше нормална грешка, или човешки фактор /субективизъм/, то резултата щеше да варира или случайно, или да се мени рязко спрямо назначенията на взимащия решения. А в нашия случай, имаме целенасочено и постоянно въздействие, с конкретен постоянен резултат! Следователно, ако приемем че ентропията ни определя реалността /демек, не знам изобщо как четеш нещо конкретно СЕГА, при такава висока околна ентропия - трябваше да е нещо от рода на 'са23#$^#$^%#%y34/ то тогава няма нужда изобщо от управляващи - направо да си "берем естествени пари" предлагам... дано ме разбираш де ;) - малко напънах и в последното изречение ти спестих поне 10 по-сложни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И като казвам, че липсва глобална конспирация, аз изключвам тази, която е организирана от Бог. От Бога описан в разказа "Последният въпрос" на Айзък Азимов: http://chitanka.info/text/13012-poslednijat-vypros
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Или казано по-кратко - случилото се е просто (поредно) доказателство за силата на ентропията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Да де, затова сложих "намекваш" в кавички :) . Иначе, хората с костюмите определено не са кухи ***. Но за добро или за лошо, колкото и да са умни, дори и те имат ограничен кръгозор. Ограничен и като време и като осъзнаване на ефекта от това, което вършат. Т.е. колкото и да са умни, те оперират в ограничен контекст (в рамките на който са най-големите умници), но извън който може да се окажат просто едни слепци. Т.е. липсва глобален поглед и регулация (знам, че е опасно, но все пак го казвам) и затова се получава така, че локалните умници да са безпомощни в глобален план. Т.е. за мен случилото се, е признак за точно обратното - че липсва глобална конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Нищо не намеквам !!!**********************************************ДА ПРОВЕРИМ ЛОГИЧЕСКИ КАК Е:**********************************************Понеже е грозно да допускам като *** - всичко е конспирация... - да допуснем, че не е конспирация. То тогава излиза, че всички с костюмите са "кухи ***" (щом правят простотии от нещата за които са назначени да вършат). Е, ако всички с костюми са "кухи ***", тогава определено някой ги назначава нарочно такива, за да прекара идеите си през "*** ***" без те да разберат - А... ами това е конспирация :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За конспирация ли "намекваш"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ами дисбаланса в "неправилното калкулиране на лихвата по кредитите за отделните държави от ЕС." - не е случаен... КАКТО и неправилното калкулиране на лихвата по кредитите... за останалата част от СВЕТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Това с "Изкуствената КРИЗА" не го разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още