IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк удължава действието на високото данъчно облагане за милионерите

Допълнителният данък от 8,82% върху доходите над 1 млн. долара годишно бе въведен като "временна мярка" през 2011 г.

13:56 | 20.03.13 г.
<p>
	Губернаторът на щата Ню Йорк андрю Куомо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Губернаторът на щата Ню Йорк андрю Куомо. Снимка: Архив Ройтерс

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо е съгласувал със законодателното събрание удължаване на срока на действие на по-високите данъци за жители, чиито лични годишни доходи надхвърлят милион долара или доходът на семейна двойка надхвърля 2 млн. долара, съобщава вестник New York Times.

От изданието изтъкват, че това вече не е прецедент, след като САЩ избегнаха т. нар. „фискална пропаст“ чрез прекратяване на срока на действие на данъчните облекчения за американците с годишен доход от над 400 000 долара и семействата с над 450 000 долара, а наскоро щатът Калифорния преодоля проблемите с училищните бюджети с допълнителен данък за хората с високи доходи.

В щата Ню Йорк по-високите данъци за милионерите бяха въведени в края на 2011 г. като временна мярка за допълване на разочароващо ниските приходи и трябваше да действа само до края на 2014 г. Данъкът засяга около 32 000 души от населението на щата.

Куомо, който през 2011 г. определи по-високите данъци като „краткосрочно решение“ в помощ на щата в критичен финансов момент, не бе посочил желанието си те да продължат да бъдат събирани в бюджетното си предложение през януари или докато заедно със сътрудниците си обикаляше щата, представяйки плана си за разходите пред жителите му. Щатското законодателно събрание също не е провеждало заседания за обсъждане на данъчни предложения.

От кабинета на Куомо са отказали да съобщят подробности, докато преговорите продължават, като не е уточнен новият краен срок, до който ще се прилага извънредният данък от 8,82%. Представители на Демократическата партия в щата дори излъчиха телевизионна реклама, в която липсата на данъчни повишения в бюджетния план на Куомо бе похвалена.

„Мисля, че отчасти е налице признание, че неравенството на доходите се е увеличило, като е нараснало извънредно в щати като Калифорния и Ню Йорк“, заяви Ким Рубин, старши сътрудник в Tax Policy Center.

Споразумението между губернатора и законодателното събрание вече предизвика смайване сред фискални консерватори и бизнес групи. Подкрепящата Куомо Partnership for New York City предупреди, че удължаването на срока на действие на извънредния данък може да принуди богати американци да напуснат щата. От групата изтъкват, че със запазването на данъка общото облагане на получаващите най-високите доходи в щата достига 54%, като само затвърждава реномето на Ню Йорк като щат с високи данъци.

„Това са изключително мобилни хора, които разполагат с възможности и са изкушавани ежедневно от губернаторите на Флорида, Тексас, Пуерто Рико, Юта – щати с ниски данъци. Изглежда, че в Олбъни не са обмислили последиците от съвкупното данъчно бреме“, заяви Катрин Уайлд, президент на Partnership for New York City, визирайки центъра на политическата власт в града. „Реакциите, които получих от хора, които плащат данъка, е, че това определено представлява послание, което предполага, че щатът не оценява истински тази много важна група от създатели на работни места и данъкоплатци“, добави тя.

Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още