IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед подкрепи забавянето при отказа от стимулиращите програми

Добре е да се изчака получаването на повече данни за икономиката, преди да се вземе решение, смята президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис

22:51 | 02.08.13 г.
<p>
	Президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Сейнт Луси Джеймс Булард предположи, че централната банка на САЩ би могла да изчака за повече данни за икономиката през втората половина на годината, преди да реши дали да започне да свива програмите си за ежемесечни покупки на активи на обща стойност 85 млрд. долара, съобщи  MarketWatch.

В реч на конференция за общински финанси в Бостън Булард каза, че някои длъжностни лица във Фед може и да искат свиване на програмите, ако бъдещият ръст се очаква да бъде силен. Той обаче предупреди, че е необходима предпазливост „при предприемането на действия по отношение на монетарната политика, базирани единствено на прогнози“, изтъквайки, че сам често е бил прекалено оптимистично настроен за темпото на възстановяване.

„Важно е да изчакаме да видим дали по-добрите макроикономически резултати ще се материализират през следващите месеци и тримесечия“, смята президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис, който има право на глас при определянето на монетарната политика през тази година. Повечето въпроси за перспективата може да бъдат по-добре насочени, когато бъдат получени още данни, подчерта той, без да уточнява количеството и вида на необходимата информация.

Булард посочи изрично, че представя единствено своето мнение и не „предпоставя“ заключенията на Федералната комисия за отворения пазар.

Председателят на Фед Бен Бернанке наскоро заяви, че централната банка вероятно ще започне да намалява покупките на дългосрочни американски държавни облигации още през тази година, но отбеляза, че решението не е задължително и ще зависи от постъпващите данни. Мнозина икономисти смятат, че Фед ще обяви свиване на програмите за изкупуване на активи още на следващото заседание на комисията през септември.

Коментарите на Булард предполагат, че той не би подкрепил подобни действия в момента. В речта си той посочи, че икономиката е слаба, като средният ръст на брутния вътрешен продукт за последните 3 тримесечия е едва под 1%.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис смята, че причината за оптимистичния възглед за бъдещия ръст в САЩ „е проста“. „С няколко думи – много, но не всички фактори, забавящи икономиката на САЩ, постепенно изчезват“, твърди той. Но през последните няколко години данните често предполагаха, че бързият растеж „е пред нас“, припомни той.

Ако някой се съсредоточи само върху нивото на новите работни места извън земеделския сектор в САЩ, ще може да отчете, че пазарът на труда се е съвзел през последната година, посочи Булард. Но един „по-широк диапазон“ от индикатори за пазара на труда предполага, че той е още слаб, изтъкна той.

Бернанке бе обявил, че Фед ще продължи с покупките на активи, докато не се почувства съществено подобрение на пазара на труда.

Булард изрази и опасения за инфлацията през последните месеци. Смята се, че той е настоял централната банка да обяви пред пазарите в последното си съобщение, че постоянната ниска инфлация представлява риск за перспективата.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис настоява, че настоящата инфлация, измерена чрез индекса за същинските лични потребителски разходи - почти 1% на годишна база - „е близо до долния край на приемливия резултат“. Ако инфлацията поеме в посока към целта на Фед от 2%, тогава настоящите ѝ ниски стойности ще представляват отклонение и централната банка ще може да започне да свива стимулите, без да се притеснява, че ще тласне инфлацията още по-надолу, смята той. Но ако тя не се ускори, тогава може да бъде натисната надолу от свиването на стимулите, като рискът от дефлация ще нарасне, подчертава Булард.

Последните правителствени данни за инфлацията предполагат, че Фед може би е прав в мнението си, че ниската инфлация няма да се задържи, посочи той в интервю за Ройтерс. Индексът на личните потребителски разходи нарасна с 0,4% през юни на месечна база и се ускори до 1,3% на годишна база от 1,1% през май.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис отбелязва, че тези повишения „наистина подкрепят тезата, че някои от факторите, които сдържаха инфлацията, са били временни и може би ще станем свидетели на известно връщане към целта“. Той обаче предупреди, че данните само от един месец не представляват тенденция.

В последното си изявление за провежданата монетарна политика преди няколко дни от Фед обявиха, че инфлация „постоянно под целта от 2% може да съдържа риск за представянето на икономиката“, макар да очакват, че през следващите 18 месеца тя ще се доближи до целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още