IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Стимулиращите програми трябва да бъдат изоставени бързо

Най-напред трябва да прекратим ежемесечните покупки на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, смята президентът на подразделението на Фед в Ричмънд Джефри Лакър

13:58 | 27.07.13 г. 3
Представител на Фед: Стимулиращите програми трябва да бъдат изоставени бързо

Централната банка на САЩ би трябвало бързо да прекрати покупките на държавни облигации, а краят на стимулиращите програми „влезе в полезрението“, е заявил президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Ричмънд Джефри Лакър пред германското специализирано икономическо седмично списание WirtschaftsWoche, циран от Ройтерс.

Лакър, който е сред най-консервативните високопоставени представители на Фед по отношение на фискалната политика, е казал, че очаква краят на процеса да бъде успешен.

„Трябва да предприемем бързо излизане от програмата за изкупуване на облигации“, е подчертал той. „Краят на тези покупки на облигации влезе в полезрението на последното заседание на Фед“, е добавил той.

В края на май председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке разтърси пазарите с изявлението, че тя планира да понижи усилията си за стимулиране на икономиката, ако положението ѝ се подобри. Според плана на Бернанке, представен на 19 юни, Фед вероятно ще намали ежемесечните си покупки на държавни облигации до края на годината и ще ги прекрати напълно към средата на 2014 г. с напредването на икономическото възстановяване, каквито са очакванията.

Лакър е изтъкнал относително ниското ниво на инфлация и е заявил, че по-бързият от очаквания спад на безработицата в САЩ е от съществено значение за свиването на програмите за покупки на Фед.

„Най-напред трябва да прекратим ежемесечните покупки на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, при това колкото е възможно по-бързо“, настоява той.

От германското издание добавят, че представителят на Фед се надява това да принуди Конгреса на САЩ да постигне по-бързо съгласие за понижаване на дълга на страната. „Нуждаем се от устойчиво решение, и колкото по-бързо, толкова по-добре“, е посочил той.

По думите му трябва да бъдат положени повече усилия за създаване на правила, които да предотвратяват в бъдеще спасителни операции от страна на правителството за банки в тежко финансово състояние. Лакър смята, че стрес тестовете, проведени в американските банки, са стъпка в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
..ето лобиста на богаташите веднага се издаде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
..ето лобиста на богаташите веднага се издаде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още