IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Конгресът „си играе с огъня“ по отношение на тавана на дълга

Според републиканците президентската администрация иска те да се предадат безусловно, преди да започне да преговаря с тях

12:54 | 07.10.13 г. 2
<p>
	Джак Лю. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джак Лю. Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама изпрати министъра на финансите на страната Джак Лю във всички големи американски неделни телевизионни шоу програми, докато частичното блокиране на дейността на правителството продължава, а признаците, че политическото противопоставяне по отношение на тавана на дълга ще бъде преодоляно, са незначителни, съобщи MarketWatch.

На 17 октомври правителството на САЩ ще изчерпи възможностите си за заемане на средства от пазарите, каза Лю пред CNN. Конгресът „си играе с огъня, ако те не повишат тавана по дълга“, изтъкна той, визирайки мнозинството на представителите на републиканската партия в Камарата на представителите. „Няма никаква възможност, която да предотврати изпадането ни в неплатежоспособност, ако не разполагаме с достатъчно кеш, за да плащаме сметките си“, добави той.

Последиците от „неспазването на срока“ биха били ужасни, посочи министърът пред NBC. “Ще настъпи ликвидна криза при домакинства, компании, във важни институции. Това просто не е отговорно поведение. Безразсъдно и безотговорно е да се каже: „Ще сринем всичко, ако не получим нашето“, твърди той, визирайки желанието на републиканците да се договорят за корекции в Закона за достъпното здравеопазване (познат и като Obamacare) срещу тяхната подкрепа за гласуване на бюджет за новата финансова година, настъпила на 1 октомври.

Запитан дали Обама е готов по-скоро да види как страната изпада в неплатежоспособност, отколкото да преговаря с републиканците, Лю изтъкна, че „отговорните лидери“ на Конгреса са наясно, че до фалит „не трябва да се стига“. „Те биха могли да гласуват още днес. Разполагат с мнозинството, за да направят необходимото“, настоя той.

Някои републиканци също се появиха в неделните шоу програми, за да изпратят своето послание. Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви пред ABC, че те искат за започне „разговор“.

„Заинтересовани сме от провеждането на преговори за това как да осигурим възможности за действие на правителството и как да започнем да плащаме сметките си. Но това започва с обикновен разговор“, каза Бейнър. Администрацията обаче заявява: „Ще стане нашето или прав Ви път“, отбеляза той. „Това казват. Предайте се безусловно и тогава ще говорим с Вас“, добави представителят на републиканците.

Той подчерта, че в Камарата на представителите има достатъчно гласове за осигуряване на финансиране на правителството, без да се спира финансирането или да се отлага влизането в сила на Obamacare. „Липсват обаче гласове за приемане на дълготрайно разрешаване на проблемите“, твърди Бейнър.

Пред CNN сенаторът-републиканец от Тексас Тед Крус заяви, че според него републиканците печелят спора и че таванът на дълга „по традиция е сред най-добрите лостове, чрез които Конгресът трябва да обуздава изпълнителната власт“. Блокирането на дейността на правителството се получи, защото лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд и Обама „отказаха да преговарят“, категоричен е той.

В събота Камарата на представителите гласува проектозакон, чрез който евентуално да бъдат компенсирани федералните служители за загубеното заплащане. Над 700 000 американски федерални служители бяха принудени да излязат в неплатен отпуск заради липсата на бюджет от 1 октомври, тъй като на правителството се наложи да затвори временно агенции, чиято дейност не е от фундаментално значение за функционирането на държавата.

Без споразумение за увеличаване на тавана на дълга САЩ ще фалират за пръв път в историята си.

Вижте изказването на Лю във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
то това е целта на упражнението - подготвят ги за О/из-тръскването! - да знаят после че се е знаело предварително, въпреки че сега ще ги "спасяват" с още мерки ("ДЪЛГ") това да не се случи (да е неизбежно де и по-"сериозно" да е)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Е, спокойно, какво толкова.... все има първи път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още