IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокирането на американската държава започва да влияе на бизнеса

Компании от частния сектор пращат в отпуск служители заради проблемната ситуация

10:20 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Световните лидери са загрижени от последствията от блокирането на държавата</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Световните лидери са загрижени от последствията от блокирането на държавата

Снимка: Ройтерс

Спирането на работата на администрацията в САЩ вече започва да влияе на бизнеса. Това предупреди търговският министър на страната Пени Прицкер по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското  икономическо сътрудничество (APEC), след като лидерите на държавите, присъстващи на конференцията, изразиха своите тревоги относно ситуацията в САЩ.

Американското правителство прекрати второстепенните си дейности във вторник, след като Конгресът не успя да гласува нов бюджет, а президентът Барак Обама трябваше да отмени пътуването си до Азия заради спирането на държавния апарат.

„Блокирането не е добро за бизнеса. Не е добро и за икономиката“, каза г-жа Прицкер. Една от последиците и невъзможността на департамента на г-жа Прицкер да събира жизненоважни икономически данни.

„Ние сме първичен източник на данни за американския бизнес и това е проблем. Ситуацията засяга бизнесът и възможността му да получава данни“, каза тя.

Пример за това е решението на оръжейната компания Lockheed Martin, която в петък обяви, че ще пусне 3000 служители в неплатен отпуск.

Бизнесът вече дава сигнали, че ситуацията е проблемна. От днес оръжейната компания Lockheed праща 3000 служители в отпуск, но бе дадено и предупреждение, че бройката ще се увеличи, ако блокирането продължи.

„Разочарован съм, че трябва да предприемем подобни действия и продължаваме да насърчаваме законодателите да се обединят около гласуването на финансов закон, който да прекрати блокирането“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Lockheed, Мерилин Хюсън в изявление.

„Надяваме се, че Конгресът и Администрацията са способни да намерят решение колкото се може по-скоро“, добави тя.

Изявлението дойде след решението на United Technologies временно да отпрати 2000 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още