IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Exxon Mobil се смъкна с 18%

Въпреки лекия ръст на производството добивният гигант отчете значително по-малко постъпления от рафиниране

16:40 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Exxon Mobil се смъкна с 18%

Тримесечната печалба на Exxon Mobil Corp отстъпи с 18 на сто на годишна база, но въпреки това добивният гигант все пак се похвали с резултат от близо 8 млрд. долара за трите месеца до края на септември, пише Associated Press.

Най-голямата петролна и газова компания в САЩ публикува нетна печалба за тримесечието в размер на 7,87 млрд. долара, или 1,79 долара на акция. Година по-рано дружество отчете 9,57 млрд. долара, или 2,09 долара на ценна книга.

Въпреки лекия ръст на производството добивният гигант отчете значително по-малко постъпления от рафиниране. Общите приходи на дружеството пък се смъкнаха с 2 на сто до 112,37 млрд. долара.

Exxon публикува втората най-малка тримесечна печалба от средата на 2010 г. Анкетираните от FactSet анализатори предвиждаха дружеството да отчете печалба от 1,77 на акция и приходи от 107,39 млрд. долара.

Печалбата на компанията от добива на нефт и газ отчете ръст, покачвайки се с 740 млн. долара до 6,7 млрд. долара. Производството пък се е увеличило с 1,5 на сто, основно заради реализираните нови проекти и по-малкото прекъсвания за поддръжка.

В последните месеци компанията нееднократно бе критикувана за бавния растеж или дори спад в добивите. Като основна причина от Exxon изтъкваха, че новите проекти отнемат години за осъществяване. Компанията е в процес на разработване на няколко големи проекта, ефектите от които обаче ще се усетят едва след 2015 г.

"Ние поддържаме дългосрочната перспектива нашият бизнес да се фокусира върху оперативното съвършенство и дисциплинираните инвестиции", заяви главният изпълнителен директор на компанията Рекс Тилерсън.

В началото на търговската сесия на Wall Street aкциите на базираната в Ървинг, Тексас компания поскъпват с 0,86% до 89,63 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още