IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs е на път да напусне пода на Нюйоркската борса

Инвестиционната банка, която е част от борсовата търговия в Манхатън от 1896 г., е в процес на продажба на маркет-мейкърския си бизнес, разкрива FT

11:43 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs е на път да напусне пода на Нюйоркската борса

Goldman Sachs е на път да напусне пода на Нюйоркската фондова борса, разкрива Financial Times. От NYSE и Goldman обаче са отказали коментар. Евентуалното оттегляне на Goldman показва колко много се е променил бизнесът на борсата.

Инвестиционната банка, чиято история е преплетена с тази на борсовата търговия в центъра на Манхатън от 1896 г., е в процес на продажба на своето маркет-мейкърско поделение, споделят запознати. От години шумният под на борсата от ерата на извикването на поръчките е затихнал с изключение на показната телевизионна активност в началото и края на всяка сесия.

Goldman плати $ 6,5 млрд. през 2000 г. за придобиване на Spear, Leeds и Kellogg, което тогава бе една от най-силните компании за търговия на пода на NYSE. Goldman афишира придобиването като начин да заграби по-голямо парче от пазара за електронна търговия с акции. В последните години обаче Goldman обезцени стойността на бизнеса в баланса си и намали броя на служителите си на пода.

Според информации банката е намерила купувач за поделението, което анализатори сега оценяват на не повече от 30 млн. долара. Поделението на Goldman на борсата е привлякло интереса на няколко компютъризирани търговски фирми, някои от които вече имат присъствие на пода.

Goldman управлява 640 регистрирани емисии на около 500 компании и се нарежда на трето място след Barclays и KCG сред шестте действащи маркет-мейкъри на пода на NYSE.

Goldman ще запази брокерските си функции и ще продължи да предоставя ликвидност по електронен път за акциите на NYSE, споделя запознат. Други активи на Spear, Leeds и Kellogg са помогнали на банката да изгради печеливши електронни платформи.

Маркет-мейкърите, известни някога като специалисти, управляват отварянето и затварянето на търговията за хиляди компании на NYSE и отговарят за осигуряването на ликвидност по отделните позиции.

През последното десетилетие делът на Нюйоркската борса в САЩ спадна от над 70% до 12%, след като алтернативни места за търговия, управлявани от банки, включително Goldman, и конкурентни борси като Nasdaq и BATS Global Markets й отнеха пазарен дял.

IntercontinentalExchange придоби NYSE Euronext, компанията-майка на борсата, миналата година за $ 11 млрд. заради желанието си да притежава лондонското поделение на NYSE за търговия с финансови фючърси и опции (Liffe).

Продажбата идва на фона на по-широка преоценка на търговията с акции на Goldman и след като участниците на фондовия пазар се сблъскват с изводите от новата книга на Майкъл Люис (Flash Boys: A Wall Street Revolt), която обръща внимание на еволюцията на пазарната структура в САЩ и възхода на високочестотната търговия. 

Bank of America Merrill Lynch продаде своя маркет-мейкърски бизнес на пода на борсата през 2011 г. на Getco - фирма за високочестотна търговия, която впоследствие се сля с Knight Capital и образува KCG .

Barclays плати 25 млн. долара през 2010 г. за закупуване на бизнеса на пода на борсата на LaBranche & Co, чийто основател е имал място на пода през 1912 година.

Повече за американския пазар вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още