IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще настоява пред Меркел за по-сурови санкции срещу Русия

Щатски външнополитически анализатори отдавна наричат германския канцлер „руски говорител“

12:35 | 30.04.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинската криза и ролята на новите възможни санкции срещу Русия ще бъдат основната тема в преговорите на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на САЩ Барак Обама по време на визитата на германския лидер във Вашингтон тази седмица, съобщава The Wall Street Journal.

Обама ще притисне Меркел за налагането на по-сурови санкции срещу Русия, защото според САЩ Руската федерация не спазва условията на женевското споразумение от 17 април. Освен това Обама иска да сключи с германския лидер и споразумение за това какви по-строги санкции може да предизвикат нови стъпки на Москва по украинския въпрос. Западът ще е готов да реагира с още по-тежки икономически мерки, съобщава пред изданието високопоставен представител на американската администрация.

Но Меркел ще има едно наум заради дълбоко разделения по темата и политически разпокъсан Европейски съюз, което ограничава готовността ѝ да обещае такава строгост към Кремъл, каквато някои критици в САЩ биха искали да видят.

В допълнение към прекараното време в Белия дом, а президентът Обама планира да прекара общо четири часа с канцлера в петък - за разговори, за пресконференция и за обяд, Меркел планира да се срещне с американските политически и бизнес лидери и с президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард. С нея тя ше обсъди бъдещата финансова помощ за Украйна. Меркел ще посети и търговската камара на САЩ, за да се опита да спечели подкрепа за трансатлантическото споразумение за свободна търговия, което се среща с твърда опозиция в Германия.

Срещите могат да послужат и като напомняне за американските дипломатически предизвикателства в Западна Европа, пише още WSJ. Повече от десетилетие, след като Берлин се противопостави на ръководената от САЩ инвазия в Ирак, продължаващите арести в Гуантанамо и станалите известни подробности за програмите за наблюдение на Националната агенция за сигурност (NSA) продължават да натежават в европейските нагласи към САЩ. В резултат на това Меркел се сблъква с все по-сериозна политическа опозиция в Германия, където много избиратели се опасяват от растящото  американско влияние и са скептични по отношение на санкциите срещу Русия по инициатива на Америка.

САЩ подчертават координираната си с Европа политика по отношение на санкциите срещу Русия, но някои представители на администрацията са били разочаровани от колебанието на европейските лидери "при приемането на по-строги мерки“. Белият дом например забави съобщаването на въвеждането на санкции в петък, отлагайки го за понеделник, за да даде на европейските си колеги повече време за вземане на решение, заявява старши представител на администрацията на Обама.

Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
Късно е- Заради бездарната политика на САЩ и Е.С. към събитията в Украйна закъсня и диалогът за Единна Украйна. Сега процесите водят към федерализиране, конфедерация или към разделянето на Украйна. - Смятям, че Украйна от Президентска ще стане Парламентарна конфедерация (като Швейцария), за да може сблъсъкът, който сега е на улицата, да търси решение в парламента, както в България.(Ако ние бяхме президентска република, по вина на красавеца Плевнелиев, ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА НАШИТЕ ФАШИСТИ ДА СА ПРОЛЕЛИ БЪЛГАРСКА КРЪВ!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
според минусите който виждам на моя коммент е, че народа е убеден, че ФЕД и МВФ и Св. Банка ще ни управляват вовеки, значи болшенството народ имат робско мислене :)) Ми аз лично виждам, че няма да е така по един или друг начин и няма да ни управаляват вовеки, защото виждам много алтернативи и изходи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
Обама е *** с родословно дърво от Кения и е марионетка на еврейските банкерчета. И той завалията е квот му кажат, JMP, Goldmann, City, а the true masters са ей тез FED, всеки знае че те карат влака в момента. Принципа е същия както е в махалата, има един бабаит, който тормози всички, никой по отделно не смее да му се опъне, но ако всички се обърнат срещу него и му се нахвърлят, няма да е вече бабаит. Та и с тези е същия проблем, само някакси всички трябва да се съюзят, но то затова подслушват всичко възможно, защото ги е страх именно от заговор срещу императора ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Ние знаем, че европейците сме им все още слуги на ФЕД, но не за дълго куме, аз съм убеден, че още ще доживеем да им видим разпадането иа ФЕД и МВФ и т.н., ше стане патаклама и то голяма, но няма начин винаги е било така от как съществуваме ние човеците и така и ще бъде, ще се разпаднат няма проблем и никой не може да оплетат с банковите си тъпотии, ако всички дружно им разпродадават облигациите + доларите - това стане ли, потъват господата колкот и да им е мъчно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Всъщност, единственото, с което янките могат да уплашат Путин, е същото, с което държат и Германия - банките! Американците могат да разсипят руската банкова и от там - цялата им финансова система. В Русия това се е знаело, но се знае и друго - всеки опит за промяна на това статукво би означавло директна война със САЩ.Всъщност събитията в Украйна са отговор на американците на първите опити на Русия да започне полека да се измъква от тази зависимост. Санкциите ще се задълбочават само и единствено в отговор на действията на руснаците в тази посока, а Украйна ще служи за парлама - това ще става все по-видимо за тези, които имат очи. Аз предполагам, че и Китай под някаква форма ще бъде атакуван, защото всъщност те с Русия заедно и координирано започнаха нещо, което притесни американците.Като вторичен ефект от войната ще бъде съсипването на Европа, което ще я принуди да влезе в една тотална военно-полтико-финансова система, разбира се, под шапката на УСА и ФЕД. Европа връща пари чудесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами това е тъжната реалност: не съществува обединен европейски елит, англо-саксонския свят ни превъзхожда с това, че над 400 и кусур мил. човека, населяващи тяхната зона, барабар с ресурсите от всякакво естество, се управляват от сплотен/единен елит, носител на концептуално начало. И така ... местната ни разпокъсана аристокрацийка , загуби мача, кой да дирижира поведението на групичката от марионетки наречена : европейски политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Никой не ги подценява германците, даже напротив! Затова американците и англичаните много внимателно са ги оплели, за да са спокойни срещу всякакви изненади.На Германия единствено са й развързани ръцете да работи! Много да работи! Даже и да печели! Колкото може повече! С едно малко условие - банките в Германия всички са подчинени и зависими от американската чрез английската финансова система! Така всичко в Германия е под контрол. Чрез германската банкова система пък се контролира ЕЦБ и така всъщност Меркел може и да я наричат "говорител" на Путин, но Германия се явява финансовият троянски кон на САЩ в ЕС! Както са казали древните финикийци - "Парата е^бава мамата на фукарата!" хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
citizen_bg
преди 10 години
Имаше една поговорка относно такива наглеци: "Натиснеш ли го - дупе дава, отпуснеш ли го - дупе иска." Много се отпуснаха тия "демократизатори". Време е да бъдат натегнати малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
И ако Германия им тегли една майна, това значи, че и EU ще тряя да ги игнорират 'суперсилата' , а не вярвам от цялото EU някой въобще да е за тея бастуни, даже на всички им се иска май да им теглят една тънка и дълга ама явно още не е дошъл момента, който чакаме всички и който рано или късно ще дойде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Аз не бих подценявал немците, все пак са водили война сами срещу всички и сами са си правили всички пушки и ракети и американците благодарение на господин Von Braun са отишли в космоса, не казвам на луната, защото снимки от Невада вечер не са от 'луната', но златото им отива на кино 700т. иначе биха им теглили една майна още ей са + това са и водеща икономика в Европа и не само в Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още