IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще настоява пред Меркел за по-сурови санкции срещу Русия

Щатски външнополитически анализатори отдавна наричат германския канцлер „руски говорител“

12:35 | 30.04.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинската криза и ролята на новите възможни санкции срещу Русия ще бъдат основната тема в преговорите на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на САЩ Барак Обама по време на визитата на германския лидер във Вашингтон тази седмица, съобщава The Wall Street Journal.

Обама ще притисне Меркел за налагането на по-сурови санкции срещу Русия, защото според САЩ Руската федерация не спазва условията на женевското споразумение от 17 април. Освен това Обама иска да сключи с германския лидер и споразумение за това какви по-строги санкции може да предизвикат нови стъпки на Москва по украинския въпрос. Западът ще е готов да реагира с още по-тежки икономически мерки, съобщава пред изданието високопоставен представител на американската администрация.

Но Меркел ще има едно наум заради дълбоко разделения по темата и политически разпокъсан Европейски съюз, което ограничава готовността ѝ да обещае такава строгост към Кремъл, каквато някои критици в САЩ биха искали да видят.

В допълнение към прекараното време в Белия дом, а президентът Обама планира да прекара общо четири часа с канцлера в петък - за разговори, за пресконференция и за обяд, Меркел планира да се срещне с американските политически и бизнес лидери и с президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард. С нея тя ше обсъди бъдещата финансова помощ за Украйна. Меркел ще посети и търговската камара на САЩ, за да се опита да спечели подкрепа за трансатлантическото споразумение за свободна търговия, което се среща с твърда опозиция в Германия.

Срещите могат да послужат и като напомняне за американските дипломатически предизвикателства в Западна Европа, пише още WSJ. Повече от десетилетие, след като Берлин се противопостави на ръководената от САЩ инвазия в Ирак, продължаващите арести в Гуантанамо и станалите известни подробности за програмите за наблюдение на Националната агенция за сигурност (NSA) продължават да натежават в европейските нагласи към САЩ. В резултат на това Меркел се сблъква с все по-сериозна политическа опозиция в Германия, където много избиратели се опасяват от растящото  американско влияние и са скептични по отношение на санкциите срещу Русия по инициатива на Америка.

САЩ подчертават координираната си с Европа политика по отношение на санкциите срещу Русия, но някои представители на администрацията са били разочаровани от колебанието на европейските лидери "при приемането на по-строги мерки“. Белият дом например забави съобщаването на въвеждането на санкции в петък, отлагайки го за понеделник, за да даде на европейските си колеги повече време за вземане на решение, заявява старши представител на администрацията на Обама.

Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Ако ти си на мястото на Меркел, ще знаеш, че Германия не е суверенна държава - никой все още не е отменял договорите след капитулацията през 1945 г. Има хиляди непублични клаузи и условия, които гарантират на победителите, че Германия никога повече няма да може да се противопоставя на Съюзниците. САЩ за разлика от Русия нито са изтегляли, нито мислят да изтеглят войските си от Германия!Отделно, само може да се предполага, след като са слушали толкова време фрау Канцлерин, какво са чули и записали янките и кое от това тя в никакъв случай не би искала да види бял свят... хехе!Не се слагай на нейно място - хич не й е леко, както отбелязах по-долу! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
ей ги Germany Has Recovered A Paltry 5 Tons Of Gold From The NY Fed After One Yearhttp://***.zerohedge.com/news/2014-01-19/germany-has-recovered-paltry-5-tons-gold-ny-fed-after-one-yearи тва http://***.globalresearch.ca/u-s-dollar-collapse-where-is-germanys-gold/5321894ама инвестова не преписва от globalresearch само от 'official sites' - да званна на Пеевски да му кажа да ви даде разрешение ли ко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
Той нека си настоява, ама нали Меркел ше мръзне през зимата, не църния, те оттатък блатото са свикнали само наставления да дават, ама знам аз, че тоя път греда ше има тука. Аз ако съм на Меркел бих им искал газ на черния на половин цена от колкото руската в неограничени количества и да си ми върнат златото 700 тона чак тогава може и да се навия да "налагам" санкции :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... тежка е царската корона! хаха! Очевидно е, че американските интереси не съвпадат с европейските! Нещо повече - явно са в пълен антагонизъм! Просто е като бел боб - за да угоди на Обама, Меркел трябва да поведе Германия, а с това и Европа срещу интересите на собствените си граждани и бизнес!Все по-ясно се вижда огромната дупка, която вече зее между политическата клика на ЕС и гражданите на съюза, между ЕК, която се отчита пред кукловодите на глобализацията и националните правителства, които се отчитат пред собствените си граждани!Янките нямат какво да губят, могат само да спечелят! Както след Втората световна - върху трупа на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още