IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сиатъл повиши минималната работна заплата до 15 долара на час

Ставката е най-високата във всичките 50 американски щата

20:36 | 03.06.14 г. 1
Сиатъл повиши минималната работна заплата до 15 долара на час

Градският съвет на Сиатъл гласува единодушно в полза на повишаването на минималната работна заплата в града до 15 долара на час – най-високото ниво във всичките 50 американски щата. Равнището е два пъти над минималната федерална ставка, предава BBC.

Минималното заплащане в града ще започне да се увеличава постепенно през следващата година, достигайки в крайна сметка 15 долара на час спрямо текущите 9,32 долара на час. Покачването на ставката ще отнеме от 3 до 8 години в зависимост от състоянието на бизнеса в града.

По думите на един от членовете на градския съвет гласуването "изпраща съобщение до целия свят".

В момента минималното заплащане в САЩ е 7,25 долара на час. Въпреки това 38 щата са установили по-високи нива. Наскоро властите в Калифорния, Кънектикът и Мериленд приеха увеличаване на минималното заплащане до 10 долара или повече през следващите години.

Наскоро президентът на САЩ Барак Обама призова за федералните власти да повишат административно наложеното равнище до 10,10 долара. Очаква се реакцията на Конгреса на САЩ, който продължава да бъде разделен по въпроса.

Покачването на минималното заплащане бе една от основните точки в предизборната програма на кмета на Сиатъл Ед Мъри. Размерът на ставката бе обсъден с консултативна група, оформена от представители на работодателите, синдикатите и неправителствения сектор.

Според плана дружествата с повече от 500 служители в страната ще получат поне 3 години, за да извършат поетапното увеличение. По-малките фирми пък ще получат до 8 години.

Досегашният град с най-висока почасова заплата бе Сан Франциско, където ставката достига 10,74 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Kockata_Mitev
преди 9 години
Бива ли такова нещо,няма ли да излезе някой "бизнесмен" и да обясни на градския съвет как това ще съсипе икономиката и ще фалират всички.Ако нямат да им изпратим някой......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още