IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията между САЩ и Азия е заплашена от стачка на американските докери

Засегнати са доставките на платформите PlayStation, както и работата на заводите на Honda

12:48 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Синдикатите блокират пристанищата на Западния бряг на САЩ с искания за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Синдикатите блокират пристанищата на Западния бряг на САЩ с искания за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Снимка: Ройтерс

Масовата стачка на докерите по Западното крайбрежие на САЩ заплашва да се изостри и да засегне търговските връзки между САЩ и Азия, принуждавайки Белия дом да се намеси и да се опита да уреди кризата, предаде AFP, цитирана от БТА.

Огромни танкери дават заден ход на пристанищата от Лонг Бийч, Южна Калифорния, до Такома, Вашингтон, тъй като около 20 000 докери продължават да работят със забавени темпове, за да окажат натиск върху собствениците на пристанища и да се споразумеят за нови трудови договори.

Пристанище Оукланд, което е ключов терминал за контейнери в района на залива на Сан Франциско, бе напълно затворено за седми ден този месец, тъй като докерите участваха в профсъюзно събрание.

От производителите на картофи до онлайн търговците в САЩ всички се оплакват от нарастващите разходи, причинени заради забавения темп на работата по пристанищата.

Ръководителят на Nintendo съобщи, че доставките на новата конзола за игри на компанията PlayStation 4 са задържани на пристанищата.

Японският автомобилостроител Honda намалява производството си с 5000 коли в два завода в Северна Америка от 24 февруари до 2 март, тъй като продължителните стачни действия на пристанищата по Западния бряг на САЩ са нарушили доставките на части, информира Associated Press.

Говорителката на Honda Мисато Фукушима уточни днес, че двата завода в Охайо и един в Канада са се върнали към нормален процес на работа, след като са били докарани авточасти по въздух. Един завод на компанията в Индиана и един в Канада обаче са били принудени да свият производството.

Производството от 16 до 23 февруари вече бе намалено с 20 000 автомобила, тъй като и петте завода на Honda са били засегнати от липсата на части.

Американският министър на труда Томас Перес бе изпратен като медиатор в преговорите между асоциацията, обединяваща ръководителите на 29 пристанища по Западното крайбрежие, и главния синдикат на докерите.

След три дни преговори снощи нямаше новини за напредък, уточни AFP.

Ако не бъде постигнато споразумение, докерите могат да спрат изцяло работа и така стоките ще останат на пристанищата, през които минава почти половината търговия на страната, предимно от и за Азия. Последиците от стачката могат да засегнат и без това вялата световна икономика, отбелязва АФП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още