IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shire предлага 30 млрд. долара в акции за конкурента Baxalta

Новото дружество ще има за цел да се превърне в глобален лидер в разработването на медикаменти за редки болести

16:55 | 04.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shire предлага 30 млрд. долара в акции за конкурента Baxalta

Листнатата на борсите в Ню Йорк и Лондон фармацевтична компания Shire заяви, че планира да придобие Baxalta за 30 млрд. долара в акции, обявявайки публично намеренията си да създаде глобален лидер в разработването на медикаменти за редки болести, предава CNBC.

Shire оценява една акция на Baxalta на цена 45,23 долара. Базираната в Илинойс фирма е фокусирана върху лекарствата в сферата на хематологията и имунологията, както и върху технологични платформи, като например генната терапия.

Офертата с акции, която е с 36% над текущата цена на Baxalta на борсата в Ню Йорк от понеделник, ще даде на акционерите на дружеството около 37 на сто от цялата нова група. 

Главният изпълнителен директор на Shire Флеминг Орнсков заяви, че компанията е отправила предложение още през миналия месец, но Бордът на директорите на Baxalta е отказал да разисква офертата.

"Вярваме, че предлаганото комбиниране на Shire и Baxalta ще бъде стратегически и финансово привлекателно и за двете фирми, ускорявайки нашите амбиции за растеж и създавайки водеща световна биотехнологична компания за редки болести", каза той.

"Нашето голямо предпочитание е за сключването на сделка веднага, за да се опознае пълния потенциал на предлаганата комбинация и да се финализират условията по споразумение", добави Орнсков.

Акциите на Shire на борсата в Ню Йорк се търгуваха при 261.70 долара за брой към края на сесията в понеделник, докато книжата на дружеството в Лондон – при цена от 5 577,50 паунда.

Междувременно мениджърите на Baxalta отхвърлиха офертата, но от Shire твърдят, че ще продължат да се стремят към сделка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още