IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs ще плати глоби за 5,1 млрд. долара

Причината са злоупотреби с продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа

13:05 | 15.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs постигна извънсъдебно споразумение с американските власти. Банката ще изплати обезщетения и глоби на обща стойност 5,1 милиарда долара, тъй като в навечерието на Голямата рецесия е подлъгвала инвеститори при продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа, пише Financial Times. Според анализатори постигането на това споразумение ще заличи печалбата на концерна през четвъртото тримесечие на миналата година.

От Goldman посочват, че са се споразумели да платят парична глоба на стойност 2,4 милиарда долара на Министерството на правосъдието на САЩ, като освен тези пари ще изплатят още 875 млн. долара на отделни агенции и ведомства. Към тези суми се прибавят и обезщетенията, възлизащи на 1,8 млрд. долара, които Goldman Sachs ще изплати на различни собственици на жилища, които са изпаднали в неплатежоспосоност.

„Щастливи сме, че успяхме да постигнем принципно споразумение, за да разрешим тези въпроси“, коментира председателят и главен изпълнителен директор на финансовата институция Лойд Бланкфейн.

„Това уреждане на спора отне осем години. Най-сетне с това се свърши“, казва Дик Боув, банков анализатор в Rafferty Capital, цитиран от CNN.

Споразумението между Goldman Sachs и властите се случва броени дни, преди от банката да обявят резултатите си за четвъртото тримесечие на 2015 г. Според анализатори печалбата ще е в размер на 1,9 милиарда долара, спадайки с 12% спрямо същия период на 2014 г. От банката коментират, че разходите по споразумението ще свият печалбата ѝ с около 1,5 млрд. долара.

Това е последното засега постигнато споразумение между властите, от една страна, и банка от Wall Street от друга, след като регулаторите вече глобиха няколко финансови институции за подвеждаща информация, свързана с търговията с обезпечени с ипотеки ценни книжа, припомня Financial Times.

Първата банка, срещу която бяха повдигнати такива обвинения, беше JPMorgan Chase. През 2013 г. тя плати глобa на стойност 13 млрд. долара. Последва Citigroup, която година по-късно се споразумя да изплати компенсации в размер на 7 млрд. долара, а най-високата сума по подобно обвинение беше изплатена от Bank of America – 17 млрд. долара. През февруари 2015 г. Morgan Stanley се договори за обезщетения в размер на 2,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Смешниците умишлено ги направиха твърде големи за да не може да фалират и сега се измъкват със смешни глоби - откраднаха трилиони с плащат няколко милиарда Само с манипулациите на ЛИБОР са откраднати около 8 трлн.$ и т.н. събрал съм фактите как са грабени хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 В моите публикации не става въпрос за отмъщение тоест казването на истината е с цел покаяние ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099,и защото в Библията е писано ''Аз ще отсъдя казва Господ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още