IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се повишават на фона на поскъпващ петрол*

И Федералният резерв на САЩ, и Японската централна банка приключват двудневните си заседания в сряда

17:52 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американската фондова борса се търгуват с повишения в понеделник на фона на поскъпващ петрол, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с близо 90 пункта, като допринася най-много за ръста. Широкият индекс S&P 500 записва ръст от около 0,5% и за пръв път компаниите за недвижими имоти са обособени в отделен сектор. Технологичният измерител Nasdaq добавя 0,4%.

И Федералният резерв на САЩ, и Японската централна банка приключват двудневните си заседания в сряда и инвеститорите са фокусирани върху тези две събития.

„Очакванията са, че Фед ще се въздържи от действия, но и че реториката ще покаже готовност за плавно повишение на лихвите“, казва Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. “Ако Джанет Йелън иска да подготви пазарите за декември, тя трябва да бъде по-конкретна, а не да продължава със скучното изявление, че Фед зависи от данните”, посочва Кросби.

Що се отнася до Японската централна банка, там има по-големи очаквания за действия, като спекулациите се въртят около допълнително понижение на депозитната лихва. „Мисля, че всички знаем, че миналите политики на ЯЦБ не сработиха. Не мисля, че пазарът ще е особено въодушевен да получи още от нещо, което не проработи“, казва Марис Ог, президент на Tower Bridge Advisors.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поскъпват с по 2% до съответно 44,53 долара и 46,69 долара за барел.

Цената на златото се повишава с 0,58% до 1 317,85 долара за тройунция.

Доларът поевтинява, като едно евро се обменя за 1,1192 долара, а курсът на йената е 101,69 йени за долар.

Доходността по държавните облигации се понижава, като тази по двегодишните е 0,774%, а тази по 10-годишните книжа – 1,701%.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още