IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп заплаши с „последствия“ компаниите, които искат да напуснат САЩ

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как ще работи в бъдеще с американските фирми

12:33 | 02.12.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс</p>

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заплаши компаниите, които искат да преместят дейността си от САЩ, с „последствия“, оповести британската медия BBC.

Тръмп заяви това по време на посещението си в завод на произвеждащата хладилно оборудване Carrier Corp в Индиана. Тази фирма планира да премести производството си в Мексико заради по-ниските разходи за заплати.

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как той ще работи с други американски компании, които смятат да преместят бизнеса си извън САЩ.

„Ситуацията ще е следната: на първо място ние ще се отнасяме добре с тях и на второ – ще има последствия“, заяви той. “Те ще бъдат бъдат обложени с жестоки мита на границата, в случай че решат да се преместят“, добави той.

На Carrier Corp бяха предложени данъчни облекчения в размер на 7 млн. долара за период от 10 години в замяна на това компанията да продължи дейността си на американска територия.

От корпорацията заявиха, че въпреки тези обещания планират да преместят 1300 работни места в Мексико. Carrier Corp и нейната компания майка United Technologies са се съгласили да инвестират 16 млн. долара в ново оборудване в завода си.

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще спре изтичането на работни места от САЩ.

Членът на демократическата партия на САЩ Бърни Сандърс критикува подхода на новоизбрания американски президент към Carrier Corp. Той смята, че Тръмп застрашава работните места в страната, давайки ясен сигнал на „всяка една корпорация в САЩ, че тя може да заплашва държавата с преместване на бизнеса си, ако не получи данъчни облекчения и други привилегии“, добави Сандърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Относно митата в САЩ ...Там системата е ... по американски.Митата се изчисляват така, че цената на продадената стока да е изравнена с тази на производителите от САЩ.Огромна част от събраните мита, САЩ дава на производителите, чрез правителствени програми за научноизследователска дейност.Така САЩ чрез митата финансират научния си прогрес.Ето защо в САЩ дори да има мита, собствените им производители не умират и няма дефицит или не залиняват, а бачкат.В САЩ няма централно изсипани пари за наука от бюджета.Има фондове, пред които се кандидатсва и се печелят проекти.Така финансират, както фундаменталната наука, така и приложната.Тук БАН искат 100 милиона лева, а *** за резултати не питай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 7 години
Имат да. И тези сектори "страдат", в смисъл че може да бъдат много по-конкурентноспособни и дърпащи напред.Сегаааа за Боинг, Локхийд или Норт Грум, там си е малко повече до национална сигурност, но виж какво се случи с "колоса" Монсанто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
О, неее ...САЩ и сега имат огромни мита, да не говорим за скритите субсидии, под формата на държавни поръчки. БОИНГ и Еърбъс постоянно се дебат и цакат за подобни работи.Що се отнася до войната ...Ми щом при Кенеди и Рейгън нямаше, а СССР отстъпваше и се разпадна, кое те кара да мислиш, че сега ще е друго.Нито Русия е силна като СССР, нито Путин има толкова власт, колкото едновремешното Политбюро на КПСС.Да не говорим, че по времето на СССР износът им е бил 40 % високотехнологично оборудване и техника, а сега е около 3 % от БВП.А технологичното изостване на русия е драматично, да не говорим за демографската катастрофа. Те са много по-зле от нас.Около 20 % от населението на Русия са наркомани, а алкохолици са около 50%. Средната продължителност на живот е 50 години !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Тук като умре някой на 65 и казват, без време си отиде, а за тамошните стандарти си е почти столетник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
аз и за това в другата статия му казах на трола дето е на работа сега да не се радва че бабата не спечели, тя щеше да му дойде екстра.Щото не Тръмп е страшен за Русия, а републиканците зад него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
Така е, но дефицит няма именно защото там винаги се спазват общовалидни икономически постулати, а не се изпробват популистки, протекционистични политики (като например земеделски субсидии във Франция ;)), водещи до изкуствени монополи и нежизненоспособност на цели отрасли.А за екипа на перчема, нема дума, след Лудото куче и Мит Ромни, сега остава да назначи и сара пейлин и тогава война ни е в кърпа вързана...за радост на военолюбците :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
На теория си прав, но това е САЩ !1. САЩ са глобална сила и не е здравословно да се еб***ваш с тях. Питай Путин, той може да ти каже най-добре.2. Дефицит на каквото и да било в САЩ ми е много интересно да видя. 3. Бизнесът е игра, с общо взето еднакви правила, но всичко зависи от способностите на играчите. Само забележи какъв екип набира Тръмп за иконическата сфера, за политическата, а за военната, на Путин и Лавров им паднаха чеенетата о земята.Тръмп събира решителни хора и всеки е преуспял в собствената си сфера.САЩ след 22.01.2017 ще са всичко друго, но не и безучастен наблюдател на ставащото по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Доналд, приятелю! Не се прави така! Намали първо корпоративния данък от 35 на 15%, както си бяхме говорили и тогава тръгвай с бухалката. Това няма да компенсира неосъществените печалби на компаниите от евентуално преместване, но все пак е стъпка в правилната посока. В случая приличаш на луд с картечница. PS Позволявам си да те съветвам защото по едно и също време може или президента на Русия или този на САЩ да е отк***чен, но не и двамата едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 7 години
НИКОЙ не може да попречи на компаниите да си продават стоката където поискат, за каквато поискат цена....стига тя да е на конкурентни цени и качество. За качеството мисля няма да спорим, а ако държава (няма значение коя) реши да увеличи изкуствено цените (чрез мита, такси и т.н.) то винаги се появява дефицит, черен пазар, контрабанда и т.н. което само удря още повече по тази държава.Доказано с векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 7 години
И кое "изнесе" ФИАТ? Завиването на болтчета или R&D, дизайн, софтуерен инженеринг и т.н.?ТУК е отговорът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Виж сега , пич , един пример...работех в Италия , когато Фиат почна да се изнася , като освен че постоянно извиваше ръцете на всяко правителство , ами и непрекъснато уволняваше работници и служители...това ама никак не е от полза за държавата ! Цялата тази история само налива вода в мелницата на "бизнес без граници " и "капитал без граници" в следствие на които целият свят ще е еднакво беден и оскотял ...закъдето сме се и запътили впрочем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още