IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Потенциалният ръст в САЩ може да спаси Европа от нова рецесия

Дерегулацията, органичният растеж и по-леките задачи на централните банки ще помогнат на слабата еврозона, смята икономистът

17:08 | 28.12.16 г.
<p>
	Мохамед ел-Ериан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мохамед ел-Ериан. Снимка: Архив Ройтерс

Разходните политики при управлението на Доналд Тръмп може да издърпат Европа от ръба на рецесията през 2017 г., коментира Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz, пред CNBC.

“В един перфектен свят ребалансирането, на което ставаме свидетели тук – по-малко зависимост от парична политика и повече – от дерегулации – ще последва и в Европа”, смята Ел-Ериан.

По думите му дерегулацията, органичният растеж и по-леките задачи на централните банки ще помогнат на слабата еврозона, а ако САЩ дадат силен старт на тези инициативи, и останалата част на света ще се измъкне от капана на ниския растеж. 

Според икономиста САЩ започват да се оттласкват от „новата нормалност“, която Ел-Ериан определя като период на слаб растеж, отрицателни лихвени проценти и ниска производителност на труда. Той посочва, че политическите системи в САЩ и в Европа са започнали да се бунтуват срещу статуквото.

„Новата пост-нормалност е, че политическите системи се бунтуват срещу статуквото“, казва Ел-Ериан, имайки предвид движенията против статуквото.

„В САЩ изглежда, че това движение срещу статуквото може да доведат до по-висок растеж, а в Европа – до рецесия. А ако доларът остане прекалено силен, протекционистката реторика може да набере още по-голяма сила и историята на 2017 г. да стане заплашителното поскъпване на долара“, казва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още