IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова да се защитят американските ценности в прощалната си реч

В последното си изказване президентът отхвърли дискриминацията и много от позициите на новоизбрания лидер на САЩ Доналд Тръмп

10:41 | 11.01.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повтаряйки за последен път лозунга от своята кампания „Да, ние можем“, президентът Барак Обама призова американците във вторник да защитят американските ценности и да отхвърлят дискриминацията, докато САЩ преминава към президентството на републиканеца Доналд Тръмп, коментира Ройтерс.

В емоционална реч, в която той благодари на семейството си и обяви времето, през което бе президент, за "честта на живота си", Обама внимателно побутна обществото да възприеме визията му прогреса, докато в същото време отрече някои от политиките, които Тръмп промотираше по време на кампанията си за Белия дом.

„Затова точно както ние, като граждани, трябва да останем бдителни срещу външна агресия, ние трябва да се пазим и срещу отслабване на ценностите, които са ни направили това, което сме“, каза Обама пред тълпа от 18 хил. души в родния му град Чикаго, където отпразнува победата си през 2008 г. като първия чернокож президент на САЩ.

Тръмп, който ще поеме поста на 20 януари, предложи временна забрана на влизането на мюсюлмани в страната, изграждане на стена на границата с Мексико, прекратяване на глобалната сделка за борба с климатичните промени и премахване на здравната реформа на Обама.

Барак Обама ясно изрази несъгласието си с тези позиции по време на речи от кампанията в подкрепа на кандидата на демократите Хилари Клинтън, но бе изненадан от по-отстъпчивия тон на Тръмп от изборите насам.

В прощалната си реч той ясно показа, че позициите му не са се променили и заяви, че усилията му да сложи край на изтезанията и да закрие затвора в Гуантанамо Бей са били част от по-широката му инициатива да се поддържат американските ценности.

„Ето защо отхвърлям дискриминация срещу мюсюлманите американци“, заяви той с ясна препратка към изказванията на Тръмп.

Той каза, че са нужни дръзки действия за борба с глобалното затопляне и че „науката и разумът“ имат значение.

„Ако някой може да изготви план, който е очевидно по-успешен от подобренията, направени от нас в здравната система, покриваща възможно най-много хора чрез ниски разходи, аз публично ще подкрепя това“, каза той в друг намек към идеите на наследника си.

Тръмп призова контролирания от републиканците Конгреса да отмени закона незабавно.

Обама, който зае поста при високи очаквания, че ще успее да изцели историческите расови разделения, призна, че това е невъзможна цел.

„След избирането ми се говореше за следрасова Америка“, каза той. „Подобна визия, колкото и добронамерена да е, никога не е била реалистична. Расата остава потенциална и често разделителна сила в нашето общество“.

Обама обаче заяви, че продължава да вярва в това, което по-младото поколение ще направи.

В косвена препратка към политическите усилия, които партията на демократите ще трябва да положи, за да се възстанови от загубата на Клинтън, Обама призова расовите малцинства да потърсят справедливост не само за себе си, но и за „белия мъж на средна възраст, който отстрани може да изглежда сякаш е облагодетелстван, но който вижда своя свят преобърнат от икономическите, културни и технологични промени“.

Тръмп спечели изборите отчасти, насочвайки се именно към белите мъже от работническата класа.

Първата дама Мишел Обама, вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му Джил, както и бивши служители на Белия дом и на предизборната кампания на Обама присъстваха на речта.

Обама планира да остане във Вашингтон през следващите две години, докато по-малката му дъщеря Саша завърши училище.

Президентът подсказа, че иска да даде на Тръмп пространство така, както предшественикът му – републиканският президент Джордж Буш, му е предоставил след приключването на мандата му, поддържайки нисък профил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ааа не бе я глей тука, въпреки, че Инвесторо ми изтри коментара те не моат да променят историята и ако нещо не беше напрайл Обозо щеха да го свитнат кат тея 4мата или може би щеше да оцелее като другите 6. И глей ги стреляли по Рейгъна а тоя събори Съюза каи не са ли побъркани ме интересува ?!? ..... :)))How many American presidents were assassinated?http://americanhistory.about.com/od/uspresidents/f/faq_assassinat.htmQuestion: How many American presidents were assassinated?Answer: Four presidents were assassinated while in office. Those were: Abraham Lincoln James Garfield William McKinley John F. KennedySix presidents survived assassination attempts: Andrew Jackson Theodore Roosevelt Franklin Roosevelt Harry Truman Gerald Ford Ronald Reagan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Ако долното е вярно, явно Тръмп се кани да се защитава от подобни уволнения. Смята да запази Макс Пейн като охрана. На ЦРУ няма да им е много лесно, ако това стане :)But Trump who puts a premium on loyalty and has demonstrated great interest in having forceful security at his events has opted to maintain an aggressive and unprecedented private security force, led by Keith Schiller, a retired New York City cop and Navy veteran who started working for Trump in 1999 as a part-time bodyguard, eventually rising to become his head of security.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
До сега САЩ оставаха извън хаоса в глобален план , но тази президентска кампания показа че те също не могат да избегнат главния менстрийм. Интересното ще стане когато започнат да търсят виновник за проблемите които им предстоят. Никак не е изключено главния кандидат да се окаже отиващия си президент за ролята на изкупителната жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
vladconsult
преди 7 години
Този некадърник който създаде най големите проблеми в съвременния свят със своята некомпетентност в международен план, най накрая си отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Единствената ценност, която Обама защитава е банковата си сметка и нейните перспективи. В САЩ други ценности НЯ-***!И ще си платят цената за това. Много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Е те тия "ценности" еВаха мамата на Европа , пък и на света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Американските ценности бяха защитени именно с прогонването ти, несретник !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още