IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена светлина от САЩ за мегасливането на DuPont и Dow

Властите в ЕС, Бразилия, Китай и Индия вече одобриха сделката, докато решението на Канада все още предстои

15:50 | 16.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двата химични концерна Dow Chemical Co. и DuPont Co. правят голяма стъпка към планираното си мегасливане, след като оценената на 73 млрд. долара сделка бе одобрена от американските антимонополни власти, предаде Bloomberg.

Американското Министерство на правосъдието обяви, че дава одобрението си за сделката, при условие че компаниите продадат някои подразделения за хербициди и химикали, за да се защити конкуренцията. Тези продажби вече бяха обявени от двата концерна и са в процес на подготовка.

За сливането бе съобщено още през декември 2015 г. и първоначално се очакваше то да приключи през първата половина на 2016 г., но бе забавено няколко пъти, докато американските и чуждестранните регулатори направят оценка.

Плановете за сливането предизвикаха опасения сред земеделски стопани и екологични активисти, които смятат, че комбинираният контрол върху пестицидите и пазарите на семена може да увеличи цените за земеделските производители.

Одобрението от страна на САЩ следва „зелената светлина“ от ЕК през март, след като DuPont се съгласи да се откаже от част от дейността си в областта на пестицидите, включително и научноизследователската и развойната дейност.

Опасенията на Комисията, която стартира антитръстово производство за сделката през август миналата година, са свързани с по-слаба конкуренция в цените и избора на няколко пазара за пестициди. ЕК смяташе, че сливането може да застраши развитието на иновациите в бъдеще, тъй като в света има само пет играча, които са замесени в научно-изследователска дейност в сектора.

Според комисията ангажиментите, поети от Dow и DuPont, решават изцяло тези опасения. От една страна, Dow ще се раздели с активи в нефтохимичния си бизнес, за да запази конкуренцията ефективна. Активите включват два завода в Испания и в САЩ, както и договор с трета страна, съгласно който компанията купува йономери.

Според Ройтерс Dow вече е намерила купувач за активите си – южнокорейската SK Innovation.

Властите в Бразилия, Китай и Индия одобриха сделката, докато решението на Канада все още предстои. Компаниите заявиха, че „работят конструктивно“ с регулаторите в останалите юрисдикции.

Новата компания ще се казва DowDuPont и ще има две централи - в Мидланд (щата Мичиган) и в Уилмингтън (щата Делауер).

В рамките на 18 месеца след сливането DuPont и Dow планират разделяне на три отделни, публично търгувани компании, които да се занимават със земеделие, материалознание и производство и продажба на специализирани продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още