IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon ще приключи сливането с Whole Foods в понеделник

Компанията планира да намали цените на някои стоки

21:56 | 24.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за електронна търговия Amazon.com планира да приключи сделката по придобиването на Whole Foods Market на стойност 13,7 млрд. долара идния понеделник, след като спечели одобрението на регулаторните органи на САЩсъобщи Ройтерс.

Компаниите заявиха в съвместно изявление, че "Whole Foods" ще предлага по-ниски цени от понеделник, като ще бъдат подбирани най-продаваните стоки в хранителните магазини.

Amazon също така обяви, че ще започне да продава продукти на марката Whole Foods на своя уебсайт.

Whole Foods Market ще работи като дъщерно дружество, а Джон Маккей ще остане изпълнителен директор. Централата на Whole Foods Market ще остане в Остин, Тексас.

Придобиването на Whole Foods дава на най-големия онлайн търговец в света сериозно предимство на достигналия 700 млрд. долара американски пазар на хранителни стоки. Това е ключово за придобиване на по-голям дял от разходите на пазаруващите и дава на Amazon повече от 465 физически магазина, където може да показва продукти и готови пакети за доставка у дома.

Сделката успя да шокира индустрията със супермаркети, която вече води ценова война.

Много по-големи вериги, като Kroger, която има 2 796 магазина, и Wal-Mart Stores се състезават в добавянето на опции за онлайн пазаруване, така че да не изостават спрямо Amazon. Междувременно те са принудени да правят намаления, докато германските вериги магазини Aldi и Lidl правят експанзия в САЩ.

Някои акции на хранителни магазини поевтиняха след новината. Книжата на Kroger Co понижиха цената си с 4,6%, а тези на Wal-Mart Stores- с 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още