IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В химическата индустрия се роди нов гигант - DowDuPont

Dow Chemical и DuPont официално съобщиха, че сливането им е приключило

16:21 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: DowDuPont Twitter Page</em></p>

Снимка: DowDuPont Twitter Page

Американските гиганти от химическата индустрия Dow Chemical и DuPont съобщиха в петък, че компаниите успешно са приключили планираното си сливане на стойност 130 млрд. долара. Така в индустрията се роди нова мегакомпания, наречена DowDuPont, съобщава Ройтерс.

Акциите на DuPont и Dow бяха спрени от търговия на 31 август и от днес ще се търгуват на New York Stock Exchange под борсовия код DWDP.

Dow и DuPont обявиха сливането си през декември 2015 г.

Реалната стойност на това сливане се крие в планираното създаване на три двигателя* на индустрията, които ще дефинират своите пазари“, казва Андрю Ливерис, изпълнителен председателя на DowDuPont, в изявлението от петък.

В рамките на 18 месеца след сливането DuPont и Dow планират разделяне на три отделни, публично търгувани компании, които да се занимават със земеделие, материалознание и производство и продажба на специализирани продукти.

През юни концерните получиха безусловна „зелена светлина“ от американските антикартелни власти. Одобрението от страна на САЩ следва „зелената светлина“ от ЕК през март, след като DuPont се съгласи да се откаже от част от дейността си в областта на пестицидите, включително и научноизследователската и развойната дейност.

Китайското икономическо министерство също одобри сделката при някои условия. Властите в Бразилия и Индия одобриха сделката, а след това и Канада.

* Имат се предвид други две големи сделки, при които китайският държавен концерн ChemChina погълна конкурента Syngenta от Швейцария за 43 млрд. долара, а германският концерн Bayer се опитва да придобие американската Monsanto за 66 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още