IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се превръщат в новото световно данъчно убежище

Защо финансовите институции на елитите местят сметките си в Невада, Уайоминг и Южна Дакота

15:12 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Може ли Невада да се превърне в новата Швейцария? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Може ли Невада да се превърне в новата Швейцария? Снимка: Ройтерс

Преди седем години САЩ се опитаха да се справят с проблем, пред който се бяха изправяли много правителства навсякъде по света. Всяка година хора успяваха да укрият данъци в размер на 2,5 трлн. долара – огромна сума, която би могла да се използва за борба с бедността, подновяване на инфраструктурата или по-ниски данъци за спазващите закона граждани.

Сега обаче САЩ се превръщат в едно от най-добрите места на света за укриване на пари от данъчните, посочва Bloomberg.

През 2009 г., на фона на нарастващ бюджетен дефицит и скандал с данъчни измами в швейцарската банка UBS AG, групата на 20-те развити и развиващи се нации стигна до решение – те повече няма да толерират мрежата от убежища, подставени компании и тайни сметки, които дълго време стимулираха укриването на данъци. Година по-късно САЩ приеха Закона за спазване на данъчното облагане на чуждестранни сметки, който изискваше от чуждестранните финансови институции да докладват самоличността и активите на потенциални американски данъкоплатци на Федералната данъчна служба. 

Изправени пред опасността да загубят достъп до американската финансова система, над 100 държави – включително и традиционните данъчни убежища като Бермудите и Кайманите, започнаха да спазват или се съгласиха да спазват закона.

Очакваше се САЩ да отговори реципрочно, като също започне да споделя информация за сметките на чуждестранни данъкоплатци с техните правителства. Конгресът обаче отхвърли постоянните искания на администрацията на Обама за приемане на необходимите промени в законодателството. В резултат на това финансовото министерство не може да принуди американските банки да разкриват такава информация като баланс по сметка и имената на собствениците или бенефициентите. САЩ не успяха да приемат и т. нар. Общ стандарт за докладване – международно споразумение, в рамките на което над 100 държави се съгласяват автоматично да си осигуряват още повече банкова информация.

И докато останалата част от света гарантира прозрачността, която САЩ иска, страната все по-стремглаво се превръща в нова Швейцария. Финансовите институции, обслужващи международните елити, като Rothschild & Co. и Trident Trust Co., преместиха сметките си от офшорни убежища в Невада, Уайоминг и Южна Дакота. Нюйоркски адвокати рекламират страната като място за съхранение на активи. Така например руски милиардер може да съхранява активи на недвижимо имущество в американски тръст и да е сигурно, че нито американските данъчни власти, нито правителството в родината му ще знаят нещо по въпроса. Такова ниво на сигурност не може да предложи дори Вануату.

От определена гледна точка всичко това би могло да изглежда много разумно – затварят се чуждестранните данъчни убежища, след което се краде техният бизнес. Именно този начин на мислене подкопава позициите на САЩ в толкова много области – от търговията до климатичните промени. Вместо да използва силата си, за да установи справедлива система на международно управление, страната изисква един определен стандарт от другата част на света, който самата тя отказва да приложи. Това не е лидерство, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още