IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в САЩ достигна целта на Фед

За първи път от шест години насам индексът на личните потребителски разходи достига 2%

17:25 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се ускориха на годишна база през май, като за първи път от шест години насам достигнаха целта от 2% на Федералния резерв, съобщи Ройтерс.

Потребителските цени, измерени чрез индекса на личните потребителски разходи, са нараснали с 0,2% след подобно увеличение през април. През 12-те месеца до май индексът на личните потребителски разходи се е повишил с 2,3%. Това е най-голямото увеличение от март 2012 г. насам, следвайки ръст от 2% през април.

Индексът на личните потребителски разходи, с изключение на променливите хранителни и енергийни компоненти, нараства с 0,2% за шести месец подред. Това помогна на така наречения базисен индекс на личните потребителски разходи да се повиши до 2% - най-големият ръст от април 2012 г. насам. Годишният базисен индекс на личните потребителски разходи расте с 1,8% през април.

Именно базисният индекс на личните потребителски разходи е предпочитаният инфлационен показател от страна на Федералния резерв.

Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти в началото на месеца за втори път през тази година и прогнозира още две увеличения на лихвите до края на 2018 г.

Ускоряването на инфлацията през миналия месец се наблюдава въпреки забавянето на потребителските разходи. Правителството обяви, че потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, са нараснали с 0,2% през миналия месец. Данните за април бяха ревизирани в посока надолу, отчитайки нарастване с 0,5% спрямо преди обявеното увеличение от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още