IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да проваля нещата е единствената опция за Тръмп

Всички институции, които Тръмп иска да разруши, са създадени под ръководството на САЩ след края на Втората световна война

22:29 | 13.07.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каква е неговата мотивация?

Част от отговора е, че всичко, което отслабва западния алианс, помага на Владимир Путин; ако Тръмп не е руски агент в буквалния смисъл, то той несъмнено се държи като такъв при всеки възможен случай.

Тръмп освен това очевидно не харесва всичко онова, което предполага върховенството на закона да се прилага еднакво и към слабите, и към силните. В международните отношения той последователно възхвалява бруталните тирани, като в същото време презира демократичните лидери.

Затова той, естествено, мрази международните институции, създадени от едно далеч по-мъдро поколение от американски държавници, които разбираха, че е в интерес на Америка да използва мощта с респект и сдържаност, да спазва правилата, за да печели доверието на света.

Той може да се оплаква, че други страни хитруват и използват Америка, че налагат несправедливи мита или че не плащат своя дял от разходите за отбрана. Но както вече казах, тези негови твърдения са плод на лоши помисли - те са извинения, а не истински поводи за оплакване, смята Пол Кругман от New York Times. Той не иска тези институции да бъдат подобрени, той иска да ги разруши.

Има ли нещо, което може да постави спирачка пред разрушителните помисли на Тръмп?

Може би сте склонни да си помислите, че Конгресът е в състояние да му наложи някакви ограничения, че все още са останали някои отговорни, патриотично настроени конгресмени републиканци. Такива обаче няма.

От друга страна, може би си мислите, че едрият бизнес, който е дълбоко заинтересуван от съществуващия световен ред, ще протестира по ефикасен начин. До момента обаче той е напълно пасивен. И макар че приказките за търговска война понякога предизвикват сътресения по фондовите борси, доколкото ми се струва, инвеститорите все още не ги вземат на сериозно. Те си мислят, че Тръмп ще пофучи и повилнее в Twitter за известно време, а след това ще се съгласи на някои козметични политически промени и ще ги нарече победа.

Един такъв благоприятен изход обаче изглежда все по-малко вероятен, защото Тръмп не приема "да" за отговор. Той не желае преговорите с нашите съюзници и търговски партньори да успеят. Напротив, той иска те да се провалят. И когато всички проумеят това, бедата вече може да е непоправима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Путин, троянският кон на Путин...Не врат, ами шия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
На тоя етап е трудно да се определи ,но след време ще стане ясно със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
...или техния Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Американците си намериха техният Горбачов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Щом искат да командват, редно е да си плащат. Според мен, Тръмп го боли не толкова заради парите, колкото за това, че САЩ губи контрол над тези институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Импът е клиничен случай и за съжаление е показателен пример в какво може да се превърне един иначе не глупав човек когато започне да се вмaниaчава. Има и други които също са тръгнали по неговия път, тъй че е добре да внимават.Избирането на Тръмп показа, че системата е уязвима за външна намеса. Сега предстои да разберем дали в нея има достатъчно защитни механизми, които да я предпазят от нанасянето непоправими вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
А защо трябва САЩ да продължават да ги издържат за своя сметка всички тези институции? Докога малките мижитурчета дето се мислят се достатъчно големи няма да си поемат финансовите тежести отговарящи на самочувствието им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
NickyDickinson
преди 5 години
Е.гати, поредният заблуден отворко. Алооо, Белият дом не е Мъпет шоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
NickyDickinson
преди 5 години
Продължаваш да се о.с.ираш с нелепите си изказвания в подкрепа на палячото хамериканец. Как можеш да наречеш този з.а.дник "велик мъж". Голям *** си. Грингото е загубил като не те е взел за венцеславещ продворен лакей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Наистина е вярно, че международните институции са създадени от интелигентни американски политици през 50-те с идеята за мирно разрешаване на конфликти. Но златното десетилетие на 50-те приключва и това бива последвано от най-лошото в последните поне 1000 години проклето да е вовеки на 60-те. През 60-те се появат т.н либерални ценности като човешки права, права на жените, малцинствата и хомосексуалните ***. Тези се пръкват от "мирна" революция организирана от ссср и кгб в няколко американски университета. Човешкото падение и *** мартин лутер кинг е един от вождовете, чийто ментори са от кгб и сред бащите на новите ценности. Сега отровеното поколение на 60-те с тези гнили ценности е завладяло оон, сто, ес и други организации и ги използва за да налага със сила гнилата идеология на 60-те, но изневиделица се появява Супер Доналд. Той знае, че тези институции не могат да се реформират и е по-добре да се ликвидират, преди да са предизвикали някой голям комфликт. Закривайки остарелия международен ред Доналд Тръмп дава възмоност светът да се спаси от нова война и демографска криза, закривайки организациите които подпомагат имиграцията на милиони африканци в Европа и САЩ и спира разпространението на опасни радикални идеологии като феминизма, гей правата и антирасизма... Дано Супер Доналд продължи с мисията си като спечели нов мандат през 2020. MAGA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още