IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е подложен на критики от всички страни

Един от щатските сенатори нарече пресконференцията на Тръмп в Хелзинки "едно от най-позорните изпълнения на американски президент, което се помни"

23:42 | 17.07.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В понеделник Тръмп също така възкреси няколко отхвърлени конспиративни теории относно неговата опонентка Хилари Клинтън и Демократическата партия, поименно назова агент на ФБР, занимаващ се с разследването, и се оплака от отразяването на темата в медиите.

През цялото това време Тръмп хвалеше изборния си успех и отново отхвърли какъвто и да е сговор с Русия - нещо, с което Путин с удоволствие се съгласи, макар че руският лидер призна предпочитанието си към Тръмп, защото по време на кампанията се застъпвал за по-добри отношения с Москва.

"Ние направихме една брилянтна кампания и затова аз съм президент", каза Тръмп в един момент. "Това бе чиста кампания, аз лесно победих Хилари Клинтън, - каза той в друг(момент). - Жалко е да се хвърля дори сянка на съмнение върху това."

Тръмп представи срещата на върха като триумф на демокрацията, казвайки, че демонстрира държавнически подход, съгласявайки се на среща с Путин и яростно нападайки онези, които изразиха безпокойство от избрания за срещата момент и от онова, което ще бъде сложено на масата за преговори.

Въпреки неясните заклинания за предстоящо подобряване на отношенията обаче, и за ново сътрудничество в Сирия и по неразпространението на ядреното оръжие, нито Тръмп, нито Путин успяха да посочат конкретика за напредък или за подобряване на отношенията в отделни области, когато говориха на пресконференцията в Хелзинки след дългоочаквания съмит.

Единственият видим знак за прогрес бе топката от световното първенство по футбол, подарена от Путин на Тръмп. Единствените пунктове на несъгласие проличаха, когато Путин внимателно скастри Тръмп за изтеглянето от ядреното споразумение с Иран, и когато руският лидер, а не самият Тръмп, обясни американската позиция относно анексирането на Крим от Москва.

"Той продължава да настоява, че анексията е незаконна", обясни Путин позицията на Тръмп.

Руският президент, от своя страна, играеше ролята на държавник, и служеше като един вид церемониалмайстор, който парираше въпросите от пресата, изразявайки спектицизъм към обвиненията в намеса, преди да направи удивително предложение за "сделка" с президента. Неговото предложение за достъп до обвинените в хакерство руснаци в замяна на участие на руски следователи в разследването, извършвано от критици на Кремъл, бе оценено от Тръмп като "чудесна" оферта.

Готовността на Тръмп да приеме символичната оферта изглежда наклони везните към Путин. За руските ястреби дори склонността да се обсъди това предложение говори за успеха на усилията на Путин да разклати основите на американската демокрация.

А това, в крайна сметка, бе далечната цел на руската намеса в изборите, смятат високопоставени американски представители.

Путин, изглежда, попадна в десятката по тази чувствителна тема, когато, запитан за намесата (в американските избори), отвърна с контравъпрос: "А вярвате ли, че САЩ са демокрация?"

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и медиите са виновни, че другото дето си написал не е вярно, не недей така да оневиняваш основната пералня на мозъци... проверяването на информация или достоверното и представяне очевидно не се учи в журналистическия университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Тоя цял свят вече го смята за мaгapе, само тук-там все още му е останал някой заблуден фен и то предимно екстремисти или ***. Медиите не са виновни, те просто отразяват всеобщото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Жалко, че в България нямаме нито една свястна медия, която може да следи събитията без предубеждение. То и в света няма такава."Имаше, списание A-specto, ама признаха, от американското посолство натиск, купуват собственика - и нямаааааа....Виж руснаците не са лицемери и лъжци. Доказуемо! Желязната завеса само се пренесе до тяхната граница, но ние пак сме от грешната страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Нека довърша: Моят отговр е, че първата двойка се обръща към чувството, което има натискащият, а втората двойка се обръща към мисленето му. Една група хора, когато се води от емоции, лесно се управлява - нарича се тълпа. Ако същата група хора мисли и после действа, изобщо не можеш да я управляваш. С нея трябва да се споразумяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Човек върши най-големите си глупости, когато гледайки на събития отстрни, се обвързва емоционално с една от страните. Никой от нас не познава добре истинските причините, довели до този колосален сблъсък между САЩ и Русия. Поради това е невъзможно да имаме рационално мнение за ставащото. Може да имаме само ирационално мнение, наричано още сантименти - всеки според "настройката" си. А сантиментите лесно се управляват!Казано накратко - ние не може да си позволим, ако имаме разум, да имаме пристрастие нито към едните, нито към другите. Това не ти е като да натискаш бутоните "like" и "dislike". Впрочем като заговорих за тези бутони, да те попитам защо се казват "like", "dislike", а не например "agree" и "disagree". оят отговор е, ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
що да няма , влез в рускоезичното интернет пространство , все ще намериш някоя безпристрастна , дето да ти допада на разбиранията и политическата ориентация :))) ... даже и в българското има :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
dr.5rov
преди 5 години
От тази статия ми стана ясно поне едно нещо - каква е политическата ориентация и убеждения на Ин-вестор и Блу-мбърг. Жалко, че в България нямаме нито една свястна медия, която може да следи събитията без предубеждение. То и в света няма такава.Изобщо, като гледам поведението на разни хора си мисля, че идеята за това, че нашия вид homo бил sapiens е дълбоко погрешна. Тези, които са ни дали това определение, са взели желаното за действителност. Оше сме далече от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още