IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп срещу Тръмка...

... или как президентът на САЩ нападна водещ синдикалист на Деня на труда

19:57 | 03.09.18 г. 1
<p>
	Ричард Тръмка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ричард Тръмка. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна днешния американски Ден на труда с атака срещу високопоставен профсъюзен лидер в отговор на критиките на председателя на Американската федерация на труда и Конгреса на индустриалните организации (AFL-CIO) Ричард Тръмка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп написа в Twitter днес, че "през почивните дни Тръмка е представил своя профсъюз незадоволително по телевизията ". Той добави: "Лесно е да се види защо профсъюзите се справят толкова зле. Демократ!"

Тръмп реагира на участие на Тръмка по Fox News Sunday, където синдикалистът каза, че усилията за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) трябва да включват Канада. Тръмка, чиято организация обединява повечето профсъюзи, каза, че икономиките на САЩ, Канада и Мексико са "равнопоставени" и, че е "много трудно да се види как ще сработят нещата без участие на Канада в сделката".

В събота Тръмп написа в Twitter, че "няма политическа необходимост" Канада да остане в НАФТА. Спорно е обаче дали Тръмп може едностранно да изключи Канада от сделка, която да замени тристранното споразумение НАФТА, без одобрението на Конгреса. Всеки подобен ход вероятно ще се изправи пред прекалено дълги законови и конгресни предизвикателства.

Преговорите на американското правителство за оставане на Канада в ревизирания търговски блок трябва да започнат тази седмица, като Вашингтон и Отава ще се опитат да излязат от задънената улица по въпроси като канадския пазар на мляко и усилията на САЩ да защитят фармацевтичните си компании от широка конкуренция.

Тръмп желае новото търговско споразумение да бъде завършено до 1 декември.

По телевизията Тръмка каза още за Тръмп, че това, което президентът е направил, за да наруши правата на работниците, надхвърля онова, което е направил, за да им помогне", като изтъкна, че Тръмп не е излязъл с инфраструктурна програма и е отменил правила, което "ще ни пречи на работата".

Запитан за ниската безработица и икономическия растеж, Тръмка каза, че "те са добре, но заплатите спадат от началото на годината. Цените на бензина растат от началото на 2018 г. Така че, като цяло, работниците не се справят толкова добре".

Днес Тръмп похвали шумно икономиката, като каза: "Нашата страна се справя по-добре от всякога с рекордно ниска безработица". Той добави: "Работникът в Америка се справя по-добре от всякога. Да празнуваме Деня на труда".

Нивото на безработицата от 3,9 процента не е най-ниското досега - то е близо до най-ниските нива от 18 години, уточнява АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
еее сега да не забравяме че Бай Тромбон преди време също беше от Демократите ... горе долу същата политическа *** като ***, която също беше от СДС :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още