IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократичният рицар Майкъл Блумбърг

Ще може ли милиардерът да спечели кандидатпрезидентската номинация на своята партия?

14:58 | 25.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Блумбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Блумбърг. Снимка: Ройтерс

Извинения

По време на кметския си мандат Майкъл Блумбърг, свикнал с частните самолети, вече беше обвинен, че е превърнал Ню Йорк в град на богатите и че е подкрепял полицейски практики, дискриминиращи малцинствата.

Той впрочем се извини неотдавна за произволните спирания и претърсвания на нюйоркската полиция, които досега подкрепяше горещо в името на борбата с престъпността.

"Сбърках и съжалявам", заяви милиардерът в църква в Бруклин, където се събират предимно чернокожи вярващи. "Основната ни цел беше да спасяваме животи. Но фактите са налице: прекалено много невинни бяха арестувани и голямото мнозинство от тях беше чернокожи или латиноамериканци". 

Никой обаче не оспорва качествата му на бизнесмен, финал на един житейски път, достоен за "американската мечта".

Роден на 14 февруари 1942 г. в еврейско семейство от средната класа в Бостън, той получава брилянтна диплома за инженер, последвани от диплома като магистър по бизнес администрация от Харвард.

През 1966 г. той влиза в Salomon Brothers и достига ранга на съдружник, което през 1981 г., при закупуването на банката, му носи уволнение, гарнирано с чек за 10 милиона долара.

Тогава създава своята фирма за финансова информация Bloomberg, разчитащ на едно нововъведение, което го води до успех: терминала Блумбърг, от който финансистите получават с няколко клика информация от целия свят за дадено предприятие или пазар.

Терминалът, струващ някакви си 20 000 долара годишно, се налага в борсовите зали, където днес Блумбърг е лидер, изпреварващ Thomson Reuters.

Майкъл Блумбърг обича да казва, че е успял повече от Тръмп - далеч по-малко богат, въпреки че от детството си е разполагал с милионите на баща си.

Двамата бизнесмени обаче имат общи проблеми: какво ще направи Майкъл Блумбърг със своето предприятие, ако бъде избран? Ще запази ли своето "бебче", превърнало се във влиятелна медия, което би подхранило всички съмнения за конфликт на интереси?

Блумбърг не е известен и със скромността си. През 2017 г. той заяви, че вече има място в рая, защото е "спасил милиони животи" благодарение на борбата си срещу тютюнопушенето.

"Когато отида на небето, не съм сигурен, че ще трябва да ме разпитват. Вярвам, че ще вляза направо", заяви той пред CBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
защото Кухао единия за да върти бизнес и генерира капитал, трябва да създаде работни места като по този начин създава благосъстояние и средна класа, а другия т.е. този еврейна банкер Бльомбурга не генерира нищо такива като него еббават майкката на пейзажа, сеят дезинформация (справка Тиквестора), финансират терористи ИДИЛи педили и прочее и не виждам нищо бизнесменско в банкерите които въртят печатницата и чупят света ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
я ми обясни защо като става дума за Тръмп веднага почвате да го хвалите че е бизнесмен едно-друго, а като е за тоя ... пеете друга песен ?Не е или и тоя бизнесмен-милиардерин, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
като нищо и той да се омажа със социализъм и социална правда още от началото. Ще си купя пуканки като дойде време да го мачка Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
гн. РАТберг току що излезе на фронта да го прегази 45 Тонен Танк с марка Trump2020!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan.r
преди 4 години
Блумбергщайн ще е милиардер-боксова круша (или да го нарека пинята), по която ще удрят левите, за да консолидират избирателите, които мразят статуквото. За начало на негов гръб ще се заздрави кандидатурата на Елизабет - Покахонтаса - Уорън, която предлага до 2 % годишен данък върху нетната стойност на активите на хора, притежаващи над 1 млрд долара активи.Шоу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
още не бях завършил поста си и ето вие ме послушахте. разбира се че Блумбърг е човека!ще загуби, но няма да приказва за социализъм. всъщност знае ли човек, може и да се осициалистчи, кой му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още