IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Тръмп планира да праща чекове на американците

Целта е стимулиране на потреблението. САЩ може да намалят времето за търговия на Wall Street

18:44 | 17.03.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Освен това стана ясно, че Правителството на САЩ възнамерява да изпраща пари на гражданите. „Искаме незабавно да изпратим чекове. Американците сега се нуждаят от пари и под това имам предвид в следващите две седмици “, заяви Стивън Манучин. За какви суми ще бъдат тези чекове, все още не е ясно.

Тази мярка може да не е толкова бърза, колкото желае Белият дом. Когато Конгресът изпрати стимулиращи чекове през 2009 г. за борба с финансовата криза, минаха повече от два месеца от подписването на законопроекта до пускането на чековете по пощата.

Администрацията не е решила колко пари да изпрати на американците, но иска чековете да са по-големи от 1000 долара, твърдят двама източника пред Bloomberg. 

„Искаме да направим нещо голямо“, потвърди от своя страна американският президент Доналд Тръмп.

Очаква се до 850 млрд. долара да бъдат вкарани в икономиката на САЩ. Тази спешна мярка има за цел да стимулира икономиката и да смекчи икономическите заплахи, породени от разразилия се вирус.

Wall Street и Белият дом се ангажират да поддържат финансовите пазари, дори ако това означава намаляване на часовете за търговия в определен момент.

Коментарите му се случват на фона на обещанието да направи каквото е необходимо по отношение на финансиране или регулации, за да се поддържа икономиката на САЩ. Пазарите отчетоха ръст след коментарите, като индексът на сините чипове Dow за кратко добави над 1000 пункта.

„Пазарите определено трябва да останат отворени. Американците имат нужда от достъп до парите си. Въпреки това можем да стигнем до момент, в който трябва да съкратим часовете за търговия”, посочи Манучин.

Правителството също планира да предостави помощ на малкия и средния бизнес, каза Манучин по време на пресконференция.

В пореден ход за облекчаване на финансовия стрес на средностатистическите американци Манучин каза, че отделните данъкоплатци могат да получат удължаване на срока за плащане на данъци до 1 милион долара, а корпорациите могат да отсрочат плащането на данъци до 10 милиона долара. Отсрочките могат да достигнат до 300 милиарда долара спрямо 200 милиарда долара, които той предложи миналата седмица, каза Манучин, .

90-дневната отсрочка дава на данъкоплатците допълнително време да плащат неизплатените си данъчни задължения без лихва или неустойки. Белият дом насърчава данъкоплатците да продължат да подават документи до 15 април, ако не дължат пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Хеликоптерни пари няма да ги спаси. Обречени са вече. Колелото е завъртяно и спиране няма, има потъване. Една - две сламки няма да ги задържи на повърхността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още