IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализмът тласка света към мрачна битка за ваксини и лекарства

Наближава моментът, в който ще трябва да се решава кой да живее и кой да умре, предупреждават здравни експерти

18:01 | 11.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

„Международният характер на веригите на доставка на ремдесивир ни напомня, че е от съществено значение държавите да работят заедно, за да създадат достатъчно на брой доставки за света“, заяви още на 4 април Даниел О’Дей, председател и главен изпълнителен директор на Gilead.

От Gilead посочват, че има достатъчно лекарство за лечение на 30 000 пациенти, като същевременно компанията се стреми да натрупа достатъчно от него, за да лекува около един милион души до края на годината. Но външни експерти се усъмниха дали това би било достатъчно.

„Предстои истинска борба за разпределението на доставките на ремдесивир, ако наистина то се окаже ефективно“, смята Джефри Пордж, анализатор в SVB Leerink.

Друг производител на лекарства, базираната в Ню Йорк Regeneron, подготвя американски завод за производство на коктейл от антитела, разработени на генно модифицирани мишки, с тестове, планирани за хоспитализирани пациенти и като превантивно лечение. Подобен коктейл с антитела се оказа ефективен срещу вируса Ебола.

Компанията планира заради извънредното положение да прехвърли производството на някои от най-печелившите си лекарства във фабрика в Ирландия, за да се направи място за експерименталното лечение. 

Главният изпълнителен директор на Regeneron Леонард Шлийфър, заяви, че решението да се направи новият лекарството в САЩ е едновременно геополитическо и практично.

Той призна, че създаването на продукти в чужбина сега крие рискове, тъй като те могат да станат обект на забрана за износ в тази страна. Освен това Regeneron получава федерални средства за разширяване на производството си на ваксината, заради което се очаква компанията да даде приоритет на американския пазар.

Моментът на Китай

Китай се възползва от пандемията като възможност да се представи като отговорен гражданин на света, за разлика от западните демокрации, които не успяха да се справят със заплахата - не на последно място САЩ, които се превърнаха в епицентър на огнището.

Откакто президентът Тръмп встъпи в длъжност, налагайки щедро мита както за приятели, така и за врагове, китайският държавен глава Си Дзинпин започна да се стреми да използва американското отдръпване от глобалното лидерство като шанс да се утвърди като шампион на търговската система.

Като се има предвид, че Китай е управляван от неизбираема комунистическа партия, която субсидира държавните компании и толерира широко разпространените кражби на интелектуална собственост, тези претенции изглеждаш съмнителни.

Репутацията на Китай също пострада, докато налагаше проектите от мащабната инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“. Тази „колекция“ от проекти на стойност 1 трлн. долара ангажира страни от Азия, Европа и Африка да се съобразяват с  Пекин и с китайския бизнес.

Китай изпрати лекари и респираторна техника в Италия, като в същото време предлага помощ на Франция, Германия и Испания. Миналия месец, когато ЕС забрани износа на защитни средства, президентът на Сърбия Александър Вучич целуна китайското знаме.

„Европейска солидарност не съществува“, заяви Вучич. „Вярвам в брат си, моя приятел Си Дзинпин и вярвам в помощта на Китай. Единствената страна, която може да ни помогне сега е Китай“, заяви категорично сръбският президент.

Китайските фабрики произвеждат 80 на сто от антибиотиците в света и съставните вещества за огромна гама от лекарства. Китайските служители обещаха да продължат да предоставят тези стоки на разположение на света. Подобни стъпки могат да укрепят позицията на Китай, но изглежда малко вероятно да успокоят администрацията на Тръмп.

Президентът на САЩ отдавна е обсебен от търговския дефицит с Китай като предполагаем показател за щетите, които понася американската икономика в търговските отношения с азиатската икономика. Но като се има предвид ролята на Китай като доминиращ доставчик на болнично оборудване и лекарства, американското здравеопазване продължава да зависи от доставките от китайските фабрики.

Според Баун САЩ стават уязвими в тази здравна криза точно, защото започнаха търговска война с Китай, откъдето идва голяма част от нужните медикаменти.

Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
А,сега давай им идеи другия път да решат да ходим с противогази за да предпазим и очите си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
След КОРОНАТА ще излезе друг вирус , а след него трети и т.н.Все така ли ще сме в режим на будна кома ???Все така ли ще стоим по домовете си като затворници или ще ходим по улиците с наморници, които не решават проблема с предпазването с вирусите , защото очите ни не са защитени. С КОРОНА ВИРУСА СЕ СЪЗДАДЕ АКО НЕ ДРУГО ЕДНО НОВО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА характерно с пълната си ОТЧУЖДЕНОСТ И ЛИПСАТА НА ОНОВА КОЕТО СЕ КАЗВА ЧОВЕЧНОСТ. В НОВОТО ОБЩЕСТВО ХОРАТА СЕ ГЛЕДАТ КАТО ЧУМАВИ. Не дай боже някой да изкашля борейки се от ТЮТЮНДЖИЙСКАТА КАШЛИЦА !! Всички бягат от него като от ЧУМАВ. КОРОНА ВИРУСА НЕ НИ ОБЕДИНИ , А НИ ОТЧУЖДИ ДО СТЕПЕН НА ПЪЛНА ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. Какво е едно общество в което човешките отношения изчезнат??КАКВО Е ТОВА ОБЩЕСТВО В КОЕТО НАБЛЮДАВАШ ДРУГИЯТ КАТО НОСИТЕЛ НА ОПАСНИЯ ВРАГ - ВИРУСА ??В КАКВО ПРЕВЪРНАХМЕ ДЪРЖАВИТЕ СИ - в общност от биороботи, които са лишени не само от възможността да контактуват , но и да се РАЗМНОЖАВАТ. Крепи ни все още вярата, че "Животът ще дойде по хубав от песен, по-хубав от пролетен ден Ако загубим и тази вяра сме загубили всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ама това национализмът ли го прави.... Не знаех, извинете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 4 години
Вместо света да се паникьосва, да подгонят СЗО и очилатия плъх за да им кажат на хората, къде са ваксините. Дадох преди време линк / научна статия за създаването на ковид19 през 2015, но никой дори не го регистрира. Невежеството е най-силното оръжие в ръцете на тези, които ви водят за носа през вековете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Да бе, ето ти я нановаксината на Бил Гейтс (наночипове):https://youtu.be/ZqaQcIr1_sA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Ваксина от Бил Гейтс ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още