IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализмът тласка света към мрачна битка за ваксини и лекарства

Наближава моментът, в който ще трябва да се решава кой да живее и кой да умре, предупреждават здравни експерти

18:01 | 11.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Търсенето на ваксини

Китай има за цел да се превърне в първата нация, която успява да намери правилната ваксина, крайъгълен камък, който би могъл да затвърди статута на страната като световна суперсила, сравнявайки постижението с достигането на пилотирана мисия до Луната от страна на САЩ.

Около 1000 китайски учени са ангажирани в създаването на ваксини срещу вируса, като девет потенциални версии са в разработка, според правителството. Пекин обмисля да заобиколи някои фази на планираните клинични изпитвания, за да изстреля потенциалните ваксини в спешна употреба веднага след този месец.

Но тук има една основна пречка - международно сътрудничество.

През 2003 г., когато се разрази епидемията от ТОРС, друг вид коронавирус, служители от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията се насочиха към Пекин, за да помогнат на правителството да измисли стратегия за ограничаване на болестта. В следващите години китайските и американските власти продължиха да си сътрудничат при епидемиите в Африка.

Но през последните години американските органи за обществено здраве рязко ограничиха присъствието си в Пекин по указание на администрацията на Тръмп.

„Като се има предвид общото мнение, че всяко научно изследване ще помогне на Китай, САЩ наистина се опитват да намалят всяко сътрудничество с тях“, споделя Дженифър Хуан Боуи, епидемиолог. „Липсва доверие“, добавя тя.

По нейните думи национализмът остава много силен сред китайската общественост. 

В Белгия компанията Univercells се готви да произведе две ваксини, които са в процес на разработване, дори преди да приключат клиничните изпитвания, според съоснователя ѝ Жозе Кастило. Univercells очаква да започне производството до септември, като евентуалната цел е да се правят до 200 милиона дози годишно в две фабрики южно от Брюксел.

Една страна, която Кастило не пожелава да назове, вече е поръчала половината от доставките на ваксини, които неговата компания първоначално ще направи.

Някои страни най-вероятно няма да успеят да си осигурят достатъчно ваксина. „Наистина става въпрос за недостиг“, смята Кастило.

Повече от преобладаващото търсене обяснява очаквания дефицит. Въпреки че науката, която стои зад разработването на ваксини, е напреднала значително, правенето им често включва трудоемки техники, които не са предназначени за бързо производство на милиарди дози.

Проблемът, според Кастило, е как да се произвеждат такива ваксини в огромни количества, така че да са достатъчни за всички страни.

Чувството за неотложност изглежда е вдъхновило президента Тръмп да се опита да убеди една германска компания, която разработва евентуална ваксина, да се премести в САЩ. Компанията CureVac отрече да имала контакт с Вашингтон и заяви, че няма планове за преместване на производството.

Тръмп разполага с други оръжия. Той може да се позове на специален закон, свързан с отбраната, за да принуди американските компании да дадат предимство на правителството на САЩ пред други купувачи за закупуване на потенциални ваксини.

Малко познато звено в Министерството на здравеопазването и човешките услуги, чиято мисия е да защитава американските жители от биотероризма и пандемиите, предоставя безвъзмездни средства на компаниите за ускоряване на разработването на ваксините. Тези средства често са придружавани с изискването компаниите да снабдяват правителството със запаси, заяви Джеймс Робинсън, експерт по производство на ваксини.

Това отделение, Biomedical Advanced Research and Development Authority, наскоро предостави близо 500 млн. долара на компанията Johnson & Johnson, за да ѝ помогне да разработи ваксина и да създаде американско производствено съоръжение, където тя да бъде произвеждана.

От Johnson & Johnson отказаха да кажат дали споразумението ѝ с правителството ще изисква тя да предоставя ваксини за американска употреба. От компанията заявиха, че в момента имат възможност да произвеждат до 300 милиона дози годишно в завода в Холандия, като се подготвя подобен брой да се произвежда и на територията на САЩ.

По света 50 потенциални ваксини са в начален стадий на развитие, според СЗО. Ако историята е някакво ръководство, в крайна сметка учените ще създадат ефективна версия, която да се пребори с коронавируса.

Но остава несигурно дали ползите от такава ваксина ще бъдат споделени между всички страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
А,сега давай им идеи другия път да решат да ходим с противогази за да предпазим и очите си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
След КОРОНАТА ще излезе друг вирус , а след него трети и т.н.Все така ли ще сме в режим на будна кома ???Все така ли ще стоим по домовете си като затворници или ще ходим по улиците с наморници, които не решават проблема с предпазването с вирусите , защото очите ни не са защитени. С КОРОНА ВИРУСА СЕ СЪЗДАДЕ АКО НЕ ДРУГО ЕДНО НОВО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА характерно с пълната си ОТЧУЖДЕНОСТ И ЛИПСАТА НА ОНОВА КОЕТО СЕ КАЗВА ЧОВЕЧНОСТ. В НОВОТО ОБЩЕСТВО ХОРАТА СЕ ГЛЕДАТ КАТО ЧУМАВИ. Не дай боже някой да изкашля борейки се от ТЮТЮНДЖИЙСКАТА КАШЛИЦА !! Всички бягат от него като от ЧУМАВ. КОРОНА ВИРУСА НЕ НИ ОБЕДИНИ , А НИ ОТЧУЖДИ ДО СТЕПЕН НА ПЪЛНА ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. Какво е едно общество в което човешките отношения изчезнат??КАКВО Е ТОВА ОБЩЕСТВО В КОЕТО НАБЛЮДАВАШ ДРУГИЯТ КАТО НОСИТЕЛ НА ОПАСНИЯ ВРАГ - ВИРУСА ??В КАКВО ПРЕВЪРНАХМЕ ДЪРЖАВИТЕ СИ - в общност от биороботи, които са лишени не само от възможността да контактуват , но и да се РАЗМНОЖАВАТ. Крепи ни все още вярата, че "Животът ще дойде по хубав от песен, по-хубав от пролетен ден Ако загубим и тази вяра сме загубили всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ама това национализмът ли го прави.... Не знаех, извинете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 4 години
Вместо света да се паникьосва, да подгонят СЗО и очилатия плъх за да им кажат на хората, къде са ваксините. Дадох преди време линк / научна статия за създаването на ковид19 през 2015, но никой дори не го регистрира. Невежеството е най-силното оръжие в ръцете на тези, които ви водят за носа през вековете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Да бе, ето ти я нановаксината на Бил Гейтс (наночипове):https://youtu.be/ZqaQcIr1_sA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Ваксина от Бил Гейтс ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още