IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпрецедентният президент

Дори да не сезира съда, преждевременното изказване на Тръмп за победата е опасно

15:44 | 04.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL</em></p>

Снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Двама мъже искат да бъдат президент на Съединените щати. Единият, Джо Байдън, застава пред камерите и осъзнава съвсем правилно, че тези избори все още не са приключили. Че ще е нужно търпение, докато не бъде определен победителят. Другият казва категорично: „Това е измама към американската общественост“.

Доналд Тръмп се обяви за победител, преди да бъдат преброени всички гласове. Той възнамерява да сезира Върховния съд, за да спре вота: „Искаме цялото гласуване да спре“ (We want all voting to stop). Обвинява опонентите си във фалшифициране на резултата. Не трябвало да „си намират бюлетини“ в ранните часове на сутринта - „честно казано, ние спечелихме тези избори“.

Каквито и скандали да осъществи Тръмп за четири години на поста си, засягащи на практика всичко, което обединява държавата: закона, демокрацията, обществото - всъщност никога това не му навреди. И вероятно най-късно след неуспешния процес на импийчмънт той е разбрал нещо - дори катастрофалният му подход към пандемията няма да е  решаващ фактор за много от избирателите да се отвърнат от него. А това значи, че щетите, които той е причинил, може да са по-лоши, отколкото се опасяваха някои.

Тръмп все още е далеч от победата - по-специално преброяването на пощенските гласове и гласовете, подадени по-рано, ще отнеме известно време. Но както изглежда сега, с вероятни победи във Флорида, Джорджия и Северна Каролина и близки изборни резултати в оспорвани щати като Охайо, Пенсилвания или Уисконсин, той със сигурност не е и победен. Дори само това е тъжна тенденция, която следва да предизвика голяма загриженост не само за опонентите му в САЩ.

Екстремната атака на Тръмп срещу изборите - самата сърцевина на демокрацията - не изглежда по-добре заради факта, че не е изненада сама по себе си. Много преди гласуването той изказа съмнения, особено по отношение на гласуването по пощата. Той твърдеше, че „другите могат да спечелят само ако мамят“. Много наблюдатели очакваха, че президентът ще поеме инициативата по този начин още в изборната нощ - стига това да изглежда добре за него.

Който и да победи в крайна сметка, поведението на Тръмп е безпрецедентно.

Ако президентът действително се обърне към Върховния съд, все пак би било малко вероятно преброяването да бъде спряно, въпреки че в съда има много консерватори. Защото ако се случи това, със САЩ като демокрация ще бъде свършено. В края на краищата всеки глас трябва да се брои, колкото и време да отнеме това броене.

Тръмп би трябвало да знае това. И целта му едва ли е да застава по този начин на пътя на закона, който отдавна е изоставил. Може да става въпрос само за подстрекаване на неговите последователи, за внушаване на усещането, че са били предадени: така че опълчващите се маси с червените шапки да се разбунтуват срещу изключително близък резултат. И за това имаше опасения. Не е нужно да го наричаме “гражданска война”, но настроението на улицата има потенциала да създаде огромен натиск.

Разбира се, не твърдим, че Тръмп може да успее с тази перфидна стратегия. Този евентуален последен опит да остане на власт чрез разделяне на обществото показва за пореден път за какво иде реч  на тези избори: Американците решават между двама кандидати, които се различават предимно в своето уважение към демокрацията.

Единият казва кое е правилното и чака. Другият отново се прави на жертва и се надява на следващата криза. Защото опитът го е научил, че поляризацията може да му е от полза.

Темата за изборите в САЩ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
А това с руската намеса какво беше? Пет години брутални манипулации на американците, че Путин им бил откраднал изборите и то без една хартийка за доказателство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Медиите като Инвестеро, постоянно пишеха как Байдън води с 8-10 пункта - всеки ден пишеха ли, пишеха. Подвеждаща или направо неверяна информация. Лъжа след лъжа. Сега се вижда, че кръченцата, на тия дето дърпат конците на медиите, могат и да излязат къси... Разбира се да лъжиш, че единият кандидат води значително си има значение, това определя избори - често хората не искат да гласуват за губещ кандидат - обикновена психология, А нашите джендърски медии, пеят в хора, като жабата, дето ака подкова ;) Ще е забавно обаче, ако въпреки всички лъжи, нечистотии, простотии и отявлени глу.пости написани за Тръмп, вземе че спечели, ей така за шоуто. Тогава такива, като Инвестеро, ще надуят едни вовузели, чак Зелката ще им завиди на воя. За нас едната забава остава :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Bill-bg
преди 3 години
Дали е измама трябва някой друг да се произнесе-най малкото вие, а даже и Тръмп може да определя. Но със сигурност е манипулация и настройване на тълпата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ами измама е - да се мъкнат бюлетини в някоя секция часове след края на изборния ден !!! Какво друго е, как иначе можем да го наречем? Трябва ли Тръмп да мълчи пред явна изборна измама, целяща да бъде вкаран в бели дом крадлив и корумпиран тип, който при това не знае на кой свят се намира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още