IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Неприятелите на САЩ видяха една отслабена държава

Доналд Тръмп трябва да мисли отвъд собственото си его и своите интереси, призова бившият президент

18:23 | 16.11.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Неприятелите на САЩ – още преди хаотичните последици от изборите за президент – видяха една отслабена държава, като се има предвид „разцепленията“ в политиката, които те смятаха, че могат да използват. Това заяви бившият американски президент Барак Обама в интервю за CBS, цитирано от Bloomberg.

В него той коментира актуалните събития в страната около избора за нов президент и отказа на настоящия държавен глава да приеме открито загубата.

„Когато времето ти свърши, е твоя работа да поставиш страната на първо място и да мислиш отвъд собственото си его и своите собствени интереси, и своите собствени разочарования“, каза Обама. По думите му, ако Тръмп иска да бъде запомнен като човек, който поставя страната си на първо място, то трябва да направи точно това.

В неделя Тръмп публикува няколко съобщения в Twitter, в едно от които посочи, че признава победата на Байдън, но побърза да го изтрие само след 90 минути. По-късно той написа, че предстоят още съдебни дела, оспорващи изборните резултати.

„Президентът не харесва да губи и никога не признава загуба“, заяви Обама. Според него съобразяването на част от републиканците с позицията на Тръмп е „още една стъпка в отнемането на легитимност не само на предстоящата администрация на Байдън, но и на демокрацията като цяло“.

В по-ранно интервю същия ден за CBS президентът посочи, че разделението в американското общество е предизвикано отчасти от различния начин на мислене на последователите на Тръмп и консервативните медии, които разпалват техните възгледи.

Доналд Тръмп изгуби изборите, въпреки че над 73 млн. американци гласуваха за него. „Силата на алтернативните възгледи за света, които са представени в медиите, които тези избиратели потребляват, носи голяма тежест“, заяви Обама.

Той също така посочи, че липсата на консенсус за предизвикателствата, пред които страната е изправена, затруднява постигането на напредък по тях. „Много е трудно нашата демокрация да функционира, ако оперираме със съвсем различен набор от факти“, посочи президентът.

Тръмп многократно е критикувал управлението на Обама – нещо, което неговият предшественик заяви, че не приема „лично или на сериозно“. Той обаче посочи, че този начин на говорене е „разрушителен и вреден“.

Въпреки това самият Обама е отявлен критик на Тръмп и многократно е обвинявал президента в нарушаване на норми и потъпкване на ценности, включително и за справянето с пандемията от коронавирус в САЩ, реакцията на масовите протести за социално равенство и др.

Обама коментира и трудностите, които самият той е имал, за приемането на политиките на своята администрация, включително реформи в съдебната система, универсалното здравно осигуряване, справянето с неравенството в доходите и др.

По думите му той бързо е разбрал, че „федералното правителство, оглавено от президента, е презокеански лайнер, а не моторна лодка“. По думите му работата, която неговата администрация е свършила, може да бъде призната в по-голяма степен след 10 или 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
Zlato
преди 3 години
Обамчик, какво се притесни толкова? Сега ще преброят бюлетините наново и ще обявят Джоуи за победител. Нямай грижа. Така и ще докажете, че сте истинска демокрация. Всеки, който се чувства ощетен в една истинска демокрация има право да си защитава правата. Нали така, или нещо пак се бъркам ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още