IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призна победата на Байдън, след това изтри туита*

Но тя се е случила, защото изборите са били фалшифицирани, твърди американският президент

16:39 | 15.11.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Доналд Тръмп показа признаци на отстъпление след  президентските избори една седмица след обявяването на някои резултати, като същевременно почти не се държеше така, сякаш се готви за втори мандат.

В неделя президентът редактира деветия си сутрешен пост в Twitter, за да намери изход от затруднението как да признае поражението си и да претендира за победа едновременно. След това изтри публикацията си напълно. 

"Той спечели, тъй като изборите бяха фалшифицирани", написа Тръмп в публикация, която бе отбелязана от Twitter, тъй като съдържа оспорвани твърдения за измама с избори.

По-рано за първи път той прие, че Джо Байдън е избран за следващия президент на страната, публикувайки съобщение в неделя, че демократът „спечели, защото изборите бяха фалшифицирани“.

„НЕ БЕ ПОЗВОЛЕН ДОСТЪП НА НАБЛЮДАТЕЛИ НА ГЛАСОВЕТЕ, гласуване с машини на частната компания Radical Left, Dominion, с лоша репутация и оборудване, което дори не може да се класира за Тексас (където спечелих с много!),  Fake & Silent Media, & more!" написа Тръмп  в публикация, която Twitter незабавно обозначи, че съдържа оспорени претенции за изборна измама.

 

 

Час по-късно, докато се движеше с кортеж към голф игрището си във Вирджиния, Тръмп се отказа от признанието, казвайки „Не признавам НИЩО! Предстои ни дълъг път".

В петък AP и телевизионни канали обявиха резултатите от оставащите щати, оставяйки Байдън с 306 гласа на Избирателната колегия срещу 232 за Тръмп, много над 270-те, необходими за осигуряване на Белия дом.

Тръмп обеща да се бори с резултатите в съда, но правните му ходове са до голяма степен неуспешни и не могат да постигнат достатъчно гласове, за да се промени резултатът, като се има предвид голямата преднина на Байдън в ключови щати.

Вакуумът се запълва от постоянни спекулации относно това какви съвети получава Тръмп от членове на семейството и други относно това как и кога да признае, че не получава втори мандат и как най-добре да защити своето наследство и марка - включително и за евентуално ново кандидатстване през 2024 г.

Бездействието на Тръмп, съчетано с блокирането на способността на Байдън да получи достъп до федерални агенции, като отказва да признае победата му, оставя нацията в необичайно състояние с напускащ президент, който не върши работата, а входящият лидер, чиито ключови функции са блокирани. 

Байдън продължава с формирането на администрация, но отказът на Тръмп да отстъпи, блокира милиони долари федерални пари за прехода и достъпа до секретни документи от разузнаването.

В събота хиляди поддръжници на Тръмп се събраха във Вашингтон, за да изразят подкрепа за президента. По-късно той туитна изображения от събитието и нови съдебни искове за резултата от изборите, някои от които бяха маркирани от Twitter. На събитието присъстваха хора от цялата страна, а не само от щата Пенсилвания. Тръмп обвини в Twitter националните медии, че не отразяват протеста, което също е невярно и необосновано твърдение. Рано през деня той мина покрай протестиращите, като се усмихваше и махаше на присъстващите през прозореца на автомобила си.

Демонстрации срещу победата на Байдън се проведоха и на 14 ноември в щатите Флорида, Мичиган и Аризона. 

*Материалът е допълнен в 22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
затуй сега бой по канчетата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Много сте свалилил летвата момци, все едно 13 годишни пубери, чета как се хейтят и обиждат. Тука всички прихванахте от стилистиката на Ватьо и Гатьо! Признал, не признал Тръмп, няма голямо значение. Дори и да са му откраднали изборите и 1.8 милиона умрели да са гласували е трябвало да не го допусне. Все пак властта е при него и имаше достатъчно време да реагира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
Как е "признал" бе, пише в ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ, че резултатите са нагласени, откъде извадихте извод, че "признава"??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
Ми ела се пробвай Педи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Все пак да попитам, какво значение има дали тръмп ще се признае за победен на изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
"Тръмп призна победата на Байдън" - брадата лъжа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
факт ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
да питаме ли жена ти , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
KMETA
преди 3 години
Е поне знаете кой ви *** в гащите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
Сметни колко плосък ум има Педито, че да дава като аргумент срещу официално изявление на Китайското МВнР, поздравяващо Байдън за избора му, видео на някакав жалък, ***.далоподобен индивид с нулева биография , реноме и с единствено постижение - жалък опит да се прави на ютюбър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още