IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар подава оставка

Тръмп е ядосан на Бар, защото прокурорът не е разкрил за данъчно разследване срещу един от синовете на Байдън по време на кампанията

09:58 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeff Roberson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeff Roberson/Bloomberg

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще подаде оставка през следващата седмица. Това обяви самият Бар малко след като Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в страната, предава Ройтерс.

Бар казва, че ще напусне поста на 23 декември, по-малко от месец преди Байдън да положи клетва (20 януари).

Заместник-главният прокурор Джеф Розен ще поеме временно поста след напускането на Бар, обяви Тръмп. „Връзката ни беше много добра, той свърши изключителна работа“, написа Тръмп в Twitter.

Представител на Белия дом коментира пред Ройтерс, че Бар е подал оставка по собствено желание.

Тръмп се нахвърли срещу Бар в Twitter през почивните дни, след като Wall Street Journal съобщи, че Бар е знаел по-рано тази година за разследване на данъчните срещу сина на Байдън Хънтър. Тръмп ретуитна коментар на радиоводещия Тод Старнс, в който той казва, че Бар трябва да бъде уволнен, защото не е разкрил за разследването по време на кампанията. „Голямо разочарование“, писа Тръмп в своя туит.

Съдбата на Бар в последните дни на администрацията на Тръмп беше под въпрос, тъй като той заяви по-рано този месец, че разследването на Министерството на правосъдието не е открило признаци на големи измами по време на изборите. Това противоречи на твърденията на Тръмп.

Юридическият екип на Тръмп обвини Бар, че не е осъществил надлежно разследване на твърденията.

Заявлението на Бар, с което той подава оставка, беше публикувано малко след като той е информирал президента за прегледа на Министерството на правосъдието относно твърденията за измама. В него Бар посочва, че проверките по твърденията ще продължат.

Представител на Белия дом казва, че срещата на Бар с Тръмп е била приятелска.

В писмото си главният прокурор на САЩ коментира и „историческия рекорд“ на Тръмп, за който заявява, че е помогнал за стимулиране на икономиката, укрепване на армията и ограничаване на незаконната имиграция. „Горд съм, че изиграх роля в многото успехи и безпрецедентни постижения, които постигнахте за американския народ“, пише Бар.

Байдън победи Тръмп с 306 на 232 гласа в Избирателната колегия, както и с над 7 млн. бюлетини. Тръмп обаче отказва да признае резултата и продължава да популяризира своите твърдения, че изборите са манипулирани. Това се отхвърля многократно от държавни и федерални служители.

В няколко щата Тръмп заведе дела, с които да оспори резултатите от вота, но по всички становищата на съдиите бяха срещу него. Миналата седмица Върховният съд на САЩ отхвърли заведеното в щата Тексас дело, подкрепено от още няколко щата. С това беше нанесен фатален удар по стремежа му да обърне резултата.

Бар отдавна е непоколебим съюзник на Тръмп и не се харесва никак на демократите, както и на много от прокурорите от кариерата, според които той поставя личните интереси на Тръмп пред тези на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още